De tweede Lowlandsdag kent een opeenhoping van geliefde bands van eigen bodem, waaronder The Kik. Daarnaast zijn er ook nog optredens van het Deense Volbeat en het Australische The Cat Empire.

In 2012 stond The Kik voor het eerst op Lowlands. De terugkeer wordt stevig gevierd met een show vol vermaak, humor, plezier, nostalgische deuntjes en hilarische uitsloverij. De band, onder leiding van Dave Von Raven, zet de India-tent al na het eerste nummer op zijn kop. Het publiek geniet met volle teugen.

Nostalgische jaren 60-invloeden, zowel in de muziek als in de presentatie van The Kik, voeren de boventoon. De Nederlandse teksten zijn direct en herkenbaar, vaak gaan ze over het meisje van de zanger, en slaan goed aan op de menigte. Een bescheiden blazerssectie geeft de opgewekte liedjes een nog feestelijker gevoel.

The Kik voelt zich zo thuis op het podium, dat je ze zo nog een uur zou gunnen. De heren rollen, schuiven, springen en dansen over de planken, maken flauwe praatjes met het publiek, maar bedanken hen ook. Een show vol vermaak en nostalgie, maar vooral ook slimme, snelle popliedjes die niet meer uit je hoofd gaan. (LdJ)

Volbeat

Op papier is de Deense band Volbeat een gegarandeerd succes. Tussen alle vernieuwende acts op het festival is het namelijk een van de weinige bands met daadwerkelijk een eigen geluid. Maar ondanks een matige opkomst komt de show aardig uit de verf.

Dat komt vooral doordat Volbeat zichzelf niet te serieus neemt. Waar shows van dit kaliber normaal schreeuwen om gebalde vuisten in de lucht, houdt Volbeat het redelijk luchtig. Al zorgt het meegebrachte vuurwerk alsnog voor een pompeus effect.

Maar of de band nu daadwerkelijk een meerwaarde heeft voor het festival valt te betwijfelen. Net zoals eigenlijk alle recente shows op Nederlandse bodem is een Johnny Cash-nummer het hoogtepunt en vallen de eigen nummers een beetje tussen de wal en het schip. Niet onaardig, maar allesbehalve de redding van gitaarmuziek op festivals. (HG)

The Cat Empire

Hoewel de band eigenlijk nu pas aan het doorbreken is, timmert The Cat Empire al geruime tijd aan de weg. Reeds in 2003 verscheen het titelloze debuutalbum uit en inmiddels is de Australische groep toe aan zijn zesde langspeler Steal The Light. Toch debuteert de band nu pas op Lowlands. En met succes.

The Cat Empire maakt een dansbare combinatie van skapunk en funk, die duidelijk goed aanslaat bij het publiek. Vooral de uitmuntende blazerssectie, genaamd The Empire Horns, geeft The Cat Empire een lekkere volle sound. Harry James Angus, een van de twee frontmannen, speelt eveneens niet onverdienstelijk trompet.

De andere frontman is Felix Riebl, tevens percussionist. Het verschil tussen de twee stemmen, de wisselende tempo’s en geflirt met gerelateerde stijl als rock, soul en reggae zorgen ervoor dat The Cat Empire geen moment verveelt, zelfs al is skapunk toch al een decennium over zijn hoogtepunt heen. Het maakt de Australiërs niks uit. (PO)

Bekijk lezersfoto's van Lowlands | Upload jouw Lowlandsfoto's

Lowlands 2014 - dag 2

Stromae © NU.nl/Harold Versteeg
Stromae treedt op bij Lowlands 2014 © NU.nl/Harold Versteeg
The Kik © NU.nl/Ruud Claessen
The National. © NU.nl/Harold Versteeg
The Boxer Rebellion © NU.nl/Ruud Claessen
Volbeat © NU.nl/Harold Versteeg
Selah Sue © NU.nl/Harold Versteeg
Jett Rebel treedt op. © NU.nl/Harold Versteeg
Jett Rebel © NU.nl/Harold Versteeg
Chet Faker © NU.nl/Harold Versteeg
Gregory Porter © NU.nl/Ruud Claessen
Kensington © NU.nl/Ruud Claessen
Always Hardkoor © NU.nl/Ruud Claessen
Always Hardkoor © NU.nl/Ruud Claessen
De Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter treedt op tijdens de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands. © ANP
Kensington @ Lowlands 2014 © NU.nl/Ruud Claessen
Gregory Porter © NU.nl/Bob Westland
The National © NU.nl/Harold Versteeg
The Kik @ Lowlands 2014 © NU.nl/Ruud Claessen
Bezoek tijdens Lowlands dag 2. © ANP
De Nederlandse band Jungle by Night treedt op tijdens de tweede dag van het driedaags muziekfestival Lowlands. © ANP
Festivalgangers onder een poncho op het festivalterrein tijdens een flinke regenbui op de tweede dag van de 22e editie van muziekfestival Lowlands. © ANP
Zangeres en toetsenist Klara Söderberg van de Zweedse Indiefolkzusjes First Aid Kit treedt op tijdens de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands. © ANP
Zangeres Johanna Söderberg van de Zweedse Indiefolkzusjes First Aid Kit treedt op tijdens de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands © ANP
Dag 2 van Lowlands Festival van start. © NU.nl/Harold Versteeg
Meezing- en dansspektakel Lowlands High Sea trekt over het terrein van Lowlands op de tweede dag van de 22e editie van het muziekfestival. © ANP
Een paard en speler uit het theaterspektakel Warhorse tijdens de tweede dag. © ANP
Festivalgangers met poncho en kaplaarzen op het op het terrein van Lowlands. De tweede dag van de 22e editie van het muziekfestival begon met een paar regenbuien. © ANP
Dag 2 van Lowlands Festival van start. © NU.nl/Harold Versteeg