Waar Lowlands op de eerste festivaldag tegen de verwachting in zonnig tot een einde kwam, begint dag twee minder rooskleurig. Nog voor Mental Theo het podium beklimt, regent het pijpenstelen.

Maar zelfs dat mag de pret niet drukken op de vroege middag in de Alpha. Geheel volgens traditie is de grootste tent van Lowlands de plek voor een meezingfeestje om de dag te beginnen. Al wordt het met Always Hardkoor, dat in allerlei vormen met de muziekstijl happy hardcore speelt, vooral een feest om te dansen.

Onder meer Party Animals, Def Rhymz, dj’s Mental Theo en Ruffneck en het folkduo Tangarine beklimmen onder luid gejuich het podium van de Alpha. Nagenoeg alle hits die deze stroming uit de jaren 90 heeft voortgebracht, worden massaal meegezongen. Het publiek moet de slaap nog uit de ogen te wrijven tijdens het hakken.

Haast elk nummer wordt onthaald als een geliefde hit van weleer. Veel Nederlandse klassiekers komen voorbij en een gelegenheidsduo brengt een leuke akoestische ode aan het genre. Een geslaagde opening, die zelfs als afsluiter niet misstaan had. (HG)

First Aid Kit

Het gaat er een stuk rustiger aan toe bij de brave meisjes van First Aid Kit. De Zweedse zusjes Klara en Johanna Söderberg zingen op lieflijke wijze hun zoete country- en folkliedjes in goudkleurige gewaden. De jurken zijn een verwijzing naar het onlangs verschenen album Stay Gold en zijn ook te zien op de cd-hoes.

De zusters Söderberg laten Lowlands rustig ontwaken met redelijk wat liedjes van die nieuwe plaat. Liedjes die erg aanslaan zijn het ingetogen Cedar Lane en het, in contrast althans, erg uitbundige Heaven Knows. De single My Silver Lining zorgt inmiddels ook voor de nodige herkenning bij de toegestroomde vroege vogels.

Vocaal stellen de twee niet teleur en de liedjes luisteren lekker weg op een festivaldag die duidelijk nog op gang moet komen. Het enige wat je de zussen kunt verwijten, is dat het live misschien wat te braafjes is en de accenten die op plaat naar voren zijn geschoven hier naar de achtergrond verdwijnen. Maar het is nog vroeg. (PO)

Birth Of Joy

De Utrechtse rockers van Birth Of Joy nemen hun show op Lowlands niet voor lief. Voor de heren is dit een belangrijke show in hun prille carrière en het is goed om te zien dat ze in topvorm zijn als opener van de X-Ray-tent. De band gaat als een speer door zijn rits van psychedelica en stomende bluesrock heen.

Het trio, dat dit jaar nog het album Prisoner uitbracht bij indielabel Suburban Records, bewijst zich als energieke en gulle festivalact. De X-Ray vult zich met harde gitaren en dreunende drumpartijen, maar wat nog het meest bijblijft in de muziek van Birth Of Joy zijn de aanstekelijke zangmelodieën.

Daarnaast doen de orgeltjes van Gertjan Gutman denken aan de vervlogen jaren 60, maar het rockende collectief brengt alles samen tot een spannend, smeuïg en vitaal rockgeluid van nu. Een band die zeker in de gaten gehouden moet worden. (LdJ)

Bekijk lezersfoto's van Lowlands | Upload jouw Lowlandsfoto's

Lowlands 2014 - dag 2

Stromae © NU.nl/Harold Versteeg
Stromae treedt op bij Lowlands 2014 © NU.nl/Harold Versteeg
The Kik © NU.nl/Ruud Claessen
The National. © NU.nl/Harold Versteeg
The Boxer Rebellion © NU.nl/Ruud Claessen
Volbeat © NU.nl/Harold Versteeg
Selah Sue © NU.nl/Harold Versteeg
Jett Rebel treedt op. © NU.nl/Harold Versteeg
Jett Rebel © NU.nl/Harold Versteeg
Chet Faker © NU.nl/Harold Versteeg
Gregory Porter © NU.nl/Ruud Claessen
Kensington © NU.nl/Ruud Claessen
Always Hardkoor © NU.nl/Ruud Claessen
Always Hardkoor © NU.nl/Ruud Claessen
De Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter treedt op tijdens de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands. © ANP
Kensington @ Lowlands 2014 © NU.nl/Ruud Claessen
Gregory Porter © NU.nl/Bob Westland
The National © NU.nl/Harold Versteeg
The Kik @ Lowlands 2014 © NU.nl/Ruud Claessen
Bezoek tijdens Lowlands dag 2. © ANP
De Nederlandse band Jungle by Night treedt op tijdens de tweede dag van het driedaags muziekfestival Lowlands. © ANP
Festivalgangers onder een poncho op het festivalterrein tijdens een flinke regenbui op de tweede dag van de 22e editie van muziekfestival Lowlands. © ANP
Zangeres en toetsenist Klara Söderberg van de Zweedse Indiefolkzusjes First Aid Kit treedt op tijdens de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands. © ANP
Zangeres Johanna Söderberg van de Zweedse Indiefolkzusjes First Aid Kit treedt op tijdens de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands © ANP
Dag 2 van Lowlands Festival van start. © NU.nl/Harold Versteeg
Meezing- en dansspektakel Lowlands High Sea trekt over het terrein van Lowlands op de tweede dag van de 22e editie van het muziekfestival. © ANP
Een paard en speler uit het theaterspektakel Warhorse tijdens de tweede dag. © ANP
Festivalgangers met poncho en kaplaarzen op het op het terrein van Lowlands. De tweede dag van de 22e editie van het muziekfestival begon met een paar regenbuien. © ANP
Dag 2 van Lowlands Festival van start. © NU.nl/Harold Versteeg