Nederland houdt van festivals en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van evenementen in de zomer. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Het meest tot de verbeelding sprekende festival van deze week is natuurlijk Lowlands. De afgelopen weken kwam het festival echter vooral in het nieuws vanwege het grote aanbod van tickets tegen dumpprijzen op websites als Ticketswap.

Ook Pukkelpop, dat wel gezien wordt als het Belgische broertje van Lowlands, zat het niet mee in de dagen voorafgaande aan het evenement. Daar stortte door plaatselijk noodweer een van de festivaltenten in elkaar. De organisatie kreeg het echter snel voor elkaar om een vervangende tent richting Hasselt te krijgen en die direct op te bouwen.

Lowlands - Vrijdag 15 t/m zondag 17 augustus, Biddinghuizen
Dumpprijzen op internet of niet: rustig zal het niet worden in Biddinghuizen dit weekend. Misschien wel het bekendste meerdaagse festival van Nederland is op papier nog immer uitverkocht en heeft dit jaar met Stromae en Disclosure in ieder geval twee frisse headliners staan. Dat de weersvoorspelling ook erg fris is, mag de pret niet drukken.

Meer informatie over Lowlands

Pukkelpop - Donderdag 14 t/m zaterdag 16 augustus, Hasselt (België)
Wordt niet voor niets het Belgische broertje van Lowlands genoemd: op Pukkelpop vind je veel dezelfde artiesten, maar zijn de headliners doorgaans een maatje groter. Een superster als Eminem ontbreekt dit jaar, maar met Editors, Outcast, Macklemore & Ryan Lewis en Deadmau5 is er aan grote namen alsnog geen gebrek.

Meer informatie over Pukkelpop

Zomerparkfeest - Donderdag 14 t/m zondag 17 augustus, Venlo
Wie wel zin heeft in een weekend spraakmakende livemuziek, maar niet in een lege portemonnee, kan terecht in Venlo. Daar vindt het Zomerparkfeest plaats met naast grote Nederlandse acts als Kensington en Bo Saris ook het neusje van de nieuwe indiescene met Sharon van Etten, Big Ups en The Bohicas.

Meer informatie over Zomerparkfeest

Sziget - Maandag 11 t/m maandag 18 augustus, Obudai (Hongarije)
Normaliter vindt Sziget een weekje na Lowlands plaats, maar de huidige overlapping heeft het festival geen windeieren gelegd. Voor het eerst in de geschiedenis van het Hongaarse festival vlogen alle passe-partouts er tijdens de voorverkoop al uit. Ook dit jaar trekken duizenden Nederlanders weer naar het eiland om daar acts als Placebo, The Kooks en Lily Allen te zien.

Meer informatie over Sziget

Decibel Outdoor - Zaterdag 16 augustus, Hilvarenbeek  
In juni was Safaripark Beekse Bergen nog het decor voor festival Best Kept Secret, maar deze maand gaat het er muzikaal een stuk harder aan toe. Nagenoeg alle harde stijlen in dance komen hier voorbij, van hardcore tot industrial en darkcore. Het festival wordt dit jaar live uitgezonden op Youtube.

Meer informatie over Decibel Outdoor

Nirwana Tuinfeest - Vrijdag 15 t/m zondag 17 augustus, Lierop
Voor de 39e keer alweer opent Nirwana Tuinfeest de gelijknamige tuin in Lierop. De afgelopen jaren is het evenement uitgegroeid tot een festival van formaat. Dat vertaalt zich ook naar het affiche, waar dit jaar onder meer Papa Roach, Band of Skulls, The Toy Dolls en Dotan op te vinden zijn.

Meer informatie over Tuinfeest

Grachtenfestival - Vrijdag 15 t/m zondag 24 augustus, Amsterdam
Het Amsterdamse Grachtenfestival laat jaarlijks een breed publiek op een andere manier kennismaken met klassieke muziek en geeft daarbij veel ruimte aan jong talent. Op bijzondere locaties probeert het festival met optredens van een hoogstaand niveau klassieke muziek een stukje toegankelijker te maken.

Meer informatie over Grachtenfestival

Jazz Festival Delft - Vrijdag 15 t/m zondag 17 augustus, Delft
Komend weekend staan de Delftse straten, pleinen en cafés in het teken van jazzmuziek. De afgelopen dertig jaar is het festival uitgegroeid tot een professioneel en innovatief evenement dat ook aan jazz verwante genres meeneemt in zijn line-up. Op het programma onder meer Matt Bianco en Pink Oculus.

Meer informatie over Jazz Festival Delft

Dockville  - Vrijdag 15 t/m zondag 17 augustus, Hamburg (Duitsland)

Wie Lowlands of Pukkelpop niet uitdagend genoeg vindt, kan altijd nog een stukje verder rijden en in Hamburg naar het Dockville Festival. Dat staat bekend om een scherpe programmering en relatieve kleinschaligheid. Het affiche kent met onder meer Breton, Ry X, La Femme en Shlomo in ieder geval genoeg spannende nieuwe acts.

Meer informatie over Dockville

Wave Festival - Zaterdag 16 augustus, Amsterdam
Ten slotte slaan Breakfast Club en LET op zaterdag de handen ineen voor een nieuwe editie van Wave Festival op recreatiegebied het Twiske tussen Amsterdam en Zaandam. Daar kan gedanst worden op verschillende stijlen in house en techno. Naderhand vindt een afterparty plaats in Undercurrent.

Meer informatie over Wave Festival