Dirigent en fluitist Frans Brüggen is woensdagochtend op 79-jarige leeftijd overleden, thuis in Amsterdam. Hij was al enige tijd ziek.

Dat bevestigt het Orkest van de Achttiende Eeuw, naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De Nederlandse dirigent richtte het orkest in 1981 op, dat bestaat uit 55 leden uit meer dan 20 verschillende landen.

De muzikanten zijn gespecialiseerd in muziek uit de 18e en vroege 19e eeuw en spelen veelal op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Brüggen stond bekend om zijn interpretaties van componisten als Mozart, Bach en Beethoven.

Blokfluit

Hij was ook fluitist, blokfluitist en musicus. In die hoedanigheid hield hij zich vooral bezig met barokmuziek. In de jaren 60 en 70 groeide hij uit tot een van de belangrijkste blokfluitisten ter wereld.

De musicus speelde een grote rol bij de ontwikkeling van blokfluitmuziek door componisten hedendaagse muziek te laten schrijven voor het instrument. Hij probeerde de blokfluit te ontdoen van het imago van 'kinderinstrument'. Als docent heeft hij veel toonaangevende blokfluitisten uit binnen- en buitenland opgeleid en hij verzamelde ook oude blokfluiten.

In 1967 richtte hij het Brüggen-consort op, dat zich toelegde op het spelen van oude muziek. Begin jaren 70 vormde hij met twee andere muzikanten het blokfluitensemble Sour Cream.

Brüggen heeft ook als gastdirigent opgetreden bij diverse andere orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Kamer Orkest (later Radio Kamer Filharmonie).

Bekijk concert Frans Brüggen met Radio Kamer Filharmonie (Avro):

Edison

In 2012 ontving Brüggen de Edison Oeuvreprijs Klassiek, voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Twee jaar eerder kreeg hij van koningin Beatrix al de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. In 1997 ontving hij al een muziekprijs van Unesco.

Brüggen werd op 30 oktober 1934 geboren in Amsterdam en studeerde er dwarsfluit en blokfluit aan het Conservatorium en muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Op 21-jarige leeftijd werd hij al aangesteld als docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later gaf hij ook les aan de Harvard University en de University of Berkeley in de Verenigde Staten.

Radio 4

Klassieke muziekzender Radio 4 heeft zijn programmering woensdag aangepast in verband met het overlijden van de dirigent. Op de radiozender is de hele avond door hem gespeelde en gedirigeerde muziek te horen.

De NTR herhaalt zondagmiddag op Nederland 2 een documentaire over het Orkest van de Achttiende Eeuw.