Ondanks de negatieve weersvoorspellingen is het Amsterdamse festival Appelsap in het Oosterpark zaterdag zonnig verlopen. ideeën voor de jubileumeditie volgend jaar zijn er ook al, zo vertelt organisator Rogier Smalhout aan NU.nl. 

Afgelopen week dreigde een groepje buurtbewoners nog met een kort geding omdat ze bang waren voor de schade en in 2015 wil de gemeente het Oosterpark ingrijpend aanpakken.

Organisator Rogier Smalhout heeft al een aantal nieuwe locaties op het oog, vertelt hij. Zo is het festival onder meer gaan praten met Westerpark, Flevopark en Het Twiske.

"Volgend jaar vieren we ons vijftienjarig jubileum, dus het moet wel doorgaan", lacht hij.

Smalhout zag in 2013 de show van hoofdact Waka Flocka Flame vroegtijdig eindigen. Dit vanwege een te opgefokte sfeer. Dit jaar werd gekeken naar andersoortige acts. "Eigenlijk wilden we Nas als headliner", zegt hij.

Nederlands

"Maar daar bleken we toch te klein voor. Nederlandse rap doet het gelukkig bij jonge gasten ook heel goed." Dat blijkt een understatement. Het kleine veldje voor het hoofdpodium staat bij de Nederlandse rapper en muzikant Typhoon namelijk helemaal vol.

Typhoon zorgt in de middag al voor wat uiteindelijk de beste show van het festival zal zijn. Hij legt de lat voor de rest hoger dan de uitgestrekte blauwe hemel boven hem. Typhoon bracht onlangs pas zijn tweede album uit, maar als het om liveshows gaat eis hij en van de beste rappers van Nederland.

Verlegen

De muziek van zijn nieuwe plaat Lobi Da Basi leent zich bovendien perfect voor de setting in het Oosterpark. Ook De Jeugd Van Tegenwoordig, dat even later op de dag op dezelfde planken staat, zit om publiek niet verlegen. In tegenstelling tot Typhoon laat De Jeugd Van Tegenwoordig echter nogal wat te wensen over.

De chemie is heel ver te zoeken en minimaal twee van de drie leden ogen niet bijzonder fris. Hits als Watskeburt en Sterrenstof gaan er heel goed in, maar na afloop heerst toch vooral teleurstelling. Internationale acts zijn er echter ook met onder meer Action Bronson, Travi$ Scott en Hudson Mohawke.

Colors

Scott begint zijn set een stukje later ten faveure van de Nederlandse groep SBMG, maar blijkt ondanks zijn relatieve onbekendheid een headliner met hits genoeg. Veel mensen zijn dan echter al richting Colors getrokken dat het tweede podium in bezet neemt.

Hudson Mohawke gooit daar hoge ogen met vooral nummers van zijproject TNGHT en laat de Kanye West-nummers in tegenstelling tot bij veel recente sets in Nederland achterwege. Ironisch genoeg is zijn set sowieso een stuk minder hiphop-georiënteerd dan normaal.

Verhuizen

Zeker tijdens de set van Hudson Mohawke wordt wel duidelijk dat Appelsap in het Oosterpark toch een festivalgevoel weet neer te zetten waar menig organisatie een puntje aan kan zuigen. Gezien de sfeer is het zonde dat het evenement moet verhuizen, al kan het daardoor mogelijk wel doorgroeien.

Organisator Smalhout spreekt ook nog altijd de ambitie uit om verder uit te breiden, maar blijft dat vooralsnog rustig aandoen. Met onder meer Typhoon en Hudson Mohawke sluit festival Appelsap in het Oosterpark in ieder geval in stijl af dit jaar.