Nederland houdt van festivals en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van evenementen in de zomer. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Het tweede festivalweekend van augustus biedt voor ieder wat wils, al kent de hoofdstad een aantal bewoners die liever geen festival zien.

Een actiegroep probeert festival Appelsap via de rechtbank uit het Oosterpark te krijgen.

In een ander Amsterdams park strijkt dit weekend ondertussen reizend festival De Parade neer. Daarnaast kan de liefhebber van Nederlands werk terecht in Velsen-Zuid voor Dutch Valley, vindt in Wateringen het gratis toegankelijke Waterpop plaats en kan er bijna overal gedanst worden.

De Parade - Vrijdag 8 augustus t/m zondag 24 augustus, Amsterdam
Voor de vierentwintigste keer alweer trekt het reizende theaterfestival De Parade met diverse tenten, dansers en meer langs de grote steden van Nederland. Rotterdam, Utrecht en Den Haag zitten er al op, maar vanaf 8 augustus strijkt het evenement neer in het Martin Luther King park in de hoofdstad. 

Meer informatie over de Parade 2014

Haldern Pop - Donderdag 7 t/m zaterdag 9 augustus, Haldern (Duitsland)
Het Duitse Haldern Pop is al vele jaren één van de best bewaarde geheimen in festivalland. Een intiem festival dat plaatsvindt in een klein dorpje net over de Nederlandse grens. Auto’s mogen hier gewoon nog op de camping en ook muzikaal is het altijd dik in orde. Dit jaar zijn onder meer Fink, Patti Smith en Royal Blood van de partij.

Meer informatie over Haldern Pop 2014

Appelsap - Zaterdag 9 augustus, Amsterdam
Als het aan een groepje buurtbewoners ligt, vindt Appelsap helemaal nooit meer plaats in het Oosterpark, maar vooralsnog mag het festival daar gewoon weer zijn podium opbouwen. Het programma bestaat traditioneel uit een mix van binnen- en buitenlandse hiphop en elektronische acts met dit jaar Hudson Mohawke, Action Bronson en De Jeugd van Tegenwoordig.

Meer informatie over Appelsap 2014

Ieperfest - Vrijdag 8 t/m zondag 10 augustus, Ieper (België)
Het onafhankelijke Ieperfest is één van de belangrijkste hardcore festivals van Europa. Naast een uitgebreid muziekprogramma met onder meer Boysetsfire, Converge en Heaven Shall Burn, kent het ook een uitgebreid politiek en ecologie deel. Op het festival is ook alleen veganistisch voedsel verkrijgbaar.

Alle informatie Ieperfest 2014

Gaasper Pleasure - Zaterdag 9 en zondag 10 augustus, Amsterdam Zuid-Oost
Gaasper Pleasure strijkt dit jaar met een weekender neer in het Gaasperpark. Twee dagen lang kan er bij vier verschillende podiia gedanst worden op verschillende genres. Op de affiche staan dit jaar acts als Timming, Cinnaman, Young Marco en Job Jobse.

Meer informatie over Gaasper Pleasure 2014

Dutch Valley - Zaterdag 9 augustus, Velsen-Zuid
Zoals de naam al doet vermoeden focust festival Dutch Valley zich op acts binnen de landsgrenzen. Op het programma staan alleen maar Nederlandse artiesten, maar wel in alle mogelijke genres. Zo is er hiphop van The Opposites en Kraantje Pappie, dance van 2 Brother's on the 4th Floor en kan er meegezongen worden met Gerard Joling en Frans Bauer.

Meer informatie over Dutch Valley 2014

Into the Grave - Zaterdag 9 augustus, Leeuwarden
Into the Grave is een relatief jong festival, maar inmiddels een vaste waarde voor een grote groep metalheads. Het vindt dit jaar voor de vierde keer plaats in Leeuwarden met als grote smaakmaker de band Megadeth. Zoals de naam misschien al verklapt, wordt het festival gehouden op een heuse begraafplaats. Daags ervoor vindt op dezelfde plek zusterfestival Cityrock plaats, dat zich meer op rock richt.

Meer informative over Into The Grave 2014

Lakedance - Zaterdag 9 augustus, Best
Twee keer per opent de Sunrise Beach Club in Aquabest bij Eindhoven zijn deuren voor festival Lakedance. Op de komende editie keus genoeg voor het publiek met meer dan vijf podia en tientallen DJ’s, waaronder Michel De Hey, Bassjackers, Mightyfools, Hardsoul en De Sluwe Vos.

Meer informatie over Lakedance 2014

Waterpop - Zaterdag 9 augustus, Wateringen
Het gratis toegankelijke Waterpop heeft een rijke historie. Zo deden in het verleden Radiohead en Faithless het festival voor hun grote doorbaak aan. Nog steeds staat het evenement bekend om een interessante programmering met veel te ontdekken. Dit jaar zijn onder meer Great Minds, The Posies en Yes Sir Boss van de partij.

Meer informatie over Waterpop 2014

Loveland - Zaterdag 9 augustus, Amsterdam
Ten slotte kan de hoofdstedelijke danceliefhebber zijn hart ophalen bij de Sloterplas waar een nieuwe editie van Loveland plaatsvind. Spraakmakende namen op de affiche zijn dit jaar Solomun, Extrawelt, Egbert en Maceo Plex. 

Later dit jaar keert het evenement drie dagen terug op het Amsterdam Dance Event.

Meer informatie over Loveland 2014