Het concert dat woensdagavond in Amsterdam werd gehouden om slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne te eren, kwam voor veel mensen te vroeg. Dries Roelvink, een van de zangers die hun medewerking verleenden, begrijpt de ophef.

De zanger kreeg kritiek, omdat hij van tevoren zei dat het concert best 'een vrolijke boel' kon worden. Het was absoluut niet zijn bedoeling om daar iemand mee te kwetsen, laat hij weten. "Dat is een beetje verkeerd overgekomen. Die zes liedjes die ik tot nu toe gehoord heb, daar zat niks vrolijks bij."

Roelvink zong drie nummers, waarvan er twee op zijn Engelstalige album staan. "Die liedjes pasten beter bij de sfeer dan het repertoire dat ik normaal breng. Dan probeer ik de tent op zijn kop te zetten, nu was het heel ingetogen." 

Bij het eerbetoon in partycentrum De Koning was volgens Roelvink tussen de 200 en 250 man aanwezig. De opbrengst gaat naar de nabestaanden van de slachtoffers van de rampvlucht MH17.

"Iedereen had zijn of haar kleding aangepast", vertelt de 55-jarige artiest. "Mensen die bij andere optredens uit hun dak gaan, verroerden nu geen vin." Sommigen wisten zich niet zo goed een houding te geven. "Je voelde de spanning. Mag ik meezingen? Mag ik meedeinen?"

Commotie

Het concert was een initiatief van Michel Reijinga. De restauranthouder verzorgde een openingstoespraak waarin hij inging op de commotie.

"Michel zei dat hij het wel begreep. Maar hij had het gevoel dat hij nu actie moest ondernemen. Of hij dat nou nu had gedaan of over zes weken, het was sowieso niet goed geweest. Iemand moet de eerste zijn. Als dit een landelijke tv-actie was geweest, dan krijg je veel minder commentaar dan als iemand uit de marge iets probeert."

"Dan word je al gauw aangevallen", stelt Roelvink.

"Maar het komt bij hem uit een goed hart en ik ben ervan overtuigd dat elke euro op de juiste plek terechtkomt." 

"Het verdriet van die mensen is onoplosbaar, daar helpt geen geld bij", weet Roelvink. "Het is onbeschrijfelijk, maar je wilt iets doen en als artiest kan dat. Ik heb mijn bijdrage geleverd met drie liedjes, meer kan ik niet doen. Meestal is het zo dat de mensen die vooraf commentaar hebben, zelf helemaal niks ondernemen. Makkelijk, vanaf de zijkant roepen. Als ik het had georganiseerd, had ik misschien nog een maand gewacht. Maar ik werd ervoor gevraagd en zei ja."