Het nummer Happy van Pharrell Williams staat inmiddels 52 weken in de Mega Top genoteerd. Een prestatie die maar zelden voorkomt.

Een jaar geleden kwam het nummer van de soundtrack bij de film Despicable Me 2 bijna geruisloos binnen in de Mega Top, maar het werd een van de grootste hits aller tijden.

Verleden najaar stond Happy vijf weken op nummer 1 in de Mega Top 50 en in maart was het liedje de langst genoteerde top 10-hit ooit. In april verbeterde Williams zijn record.

Een andere plaat die 52 weken in de Mega Top 50 genoteerd stond, was Somebody That I Used To Know van Gotye en Kimbra, tussen augustus 2011 en augustus 2012. Toch zijn Williams en Gotye geen recordhouders. De enige single die langer in de hitlijst doorbracht, was Kabouterdans van Kabouter Plop.

Kabouterdans stond tussen december 2000 en maart 2002 in de lijst genoteerd, in totaal 64 weken. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat de hitlijst van de Publieke Omroep toen nog een top 100 was. Maar zelfs wanneer je de onderste helft niet meerekent, is de Vlaamse kabouter alsnog recordhouder met 54 weken.

Trend

Nu Happy zakt naar nummer 43 lijkt de kans klein dat Williams dat record gaat verbreken. De samenstellers van de Mega Top 50 zien een trend, als gevolg van de samenstelling. "Maar liefst twaalf tracks staan deze week twintig weken of langer in de lijst. Dat zijn er al meer dan in de hele jaren 80 bij elkaar", aldus een uitleg van de makers.

Naast verkoopgegevens wordt de Mega Top 50 samengesteld uit airplaydata en streaminggegevens. "In feite geeft de huidige samenstelling dus een veel betere afspiegeling van de populariteit van een single dan in de voorgaande decennia. Het nadeel is daarbij dus wel dat de doorstroming een stuk langzamer gaat."