De Britse zanger en gitarist Eric Clapton komt deze week bovenaan de Album Top 100 binnen. De laatste keer dat hij de verkooplijst aanvoerde, was in 1993.

Het album The Breeze: An Appreciation Of JJ Cale is deze week veruit het best verkochte album van Nederland. De soundtrack van Disney-film Frozen staat op 2.

Claptons enige andere nummer 1-notering was in 1993 met zijn Unplugged-album. Vorig jaar bereikte hij nog de top 10 met Old Sock, dat de zevende plek bereikte.

Op zijn nieuwe album wordt Clapton bijgestaan door collega’s John Mayer, Mark Knopfler, Tom Petty en Willie Nelson. Als soloartiest bereikte Clapton veertien keer de top 10 van de Nederlandse albumlijst, waarvan een keer samen met J.J. Cale. Dat was in 2006 met The Road To Escondido (nummer 5).

De samenwerking met Clapton was een van Cale’s vier top 10-noteringen in Nederland. Verzamel-cd Collected kwam exact acht jaar geleden op nummer 1 terecht. Zijn andere top 10-albums waren Troubadour (nummer 4 in 1976) en Grashopper (nummer 3 in 1982).