Het jubilerende Dance Valley moet worden gezien als een ode aan de afgelopen twintig jaar house in Nederland. Dat zegt programmeur Gerben Roos tegen NU.nl.

"Het belangrijkste is dat aankomende zaterdag niet alleen de twintigste editie van Dance Valley plaatsvindt, maar dat het ook een viering van twintig jaar house is."

"Er zijn meerdere surprise-acts verspreid over het festival", onthult Roos. "Dat vonden we een origineel cadeau. We zijn er maanden mee bezig geweest."

Op zijn piek, in 2001, trok Dance Valley rond de honderdduizend bezoekers, maar tien jaar later was dat aantal aanzienlijk lager. "Ze deden iets al heel lang en dan kom je in vaste patronen te vervallen", aldus Roos. "Dat is een valkuil en dat kwam in 2011 naar voren, toen de bezoekersaantallen hard terugliepen."

"Ik ben sinds 2011 werkzaam bij Dance Valley en we hebben toen het roer omgegooid, omdat we vonden dat we verouderd waren. Dance Valley werd gezien als de Woodstock van de dance, met bloemetjes en bijtjes. We wilden dat het stoerder en rauwer werd, veel meer voor de jeugd."

Hameren

"We verwachten dit jaar veertigduizend bezoekers", zegt Roos, die hoopt dat bezoekers van Dance Valley eigenlijk meer vanwege de 'beleving' komen dan vanwege het programma. "We zijn altijd blijven hameren op een eigen identiteit en het publiek heeft dat ook ingezien."

Zaterdag staan onder meer Nicky Romero, Steve Angello, Chuckie, Markus Schulz, Bassjackers, The Flexican, Paul Oakenforld en Vato Gonzalez op Dance Valley. Ook is er een podium geheel gewijd aan deephouse. Toch kan het volgens Roos altijd beter. "We hebben een goede basis gelegd, maar we zijn er nog niet."

Overzicht: De leukste festivals van deze week | Lees al het festivalnieuws