De Amerikaanse gitarist Dick Wagner is op 71-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Scottsdale, Arizona overleden. Hij werkte veelvuldig samen met Alice Cooper en Lou Reed.

Wagner werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen met respiratoire insufficiëntie, waarbij er een tekort aan zuurstof in de longen terechtkomt. Dat meldt muziekblad Rolling Stone.

Twee weken eerder werd Wagner opgenomen voor een hartkwaal. Hij startte zijn carrière in de jaren 60, nadat hij zichzelf gitaar had leren spelen. Hij zong in de band Frost.

Met zijn band Ursa Major maakte hij opnames met producer Bob Ezrin, die zag dat Wagner veel potentie had. Ezrin koppelde de gitarist aan de band van Alice Cooper, dat zou resulteren in een langdurige samenwerking. Samen met Cooper schreef Wagner hits als I Never Cry en How You Gonna See Me Now.

Wagner ging in de jaren 70 op tournee met Lou Reed en is te horen op zijn albums Berlin en Rock ‘N’ Roll Animal. Verder werkte Wagner nog mee aan platen van onder andere Kiss, Hall & Oates, Rod Stewart, Aerosmith, Nils Lofgren, Meat Loaf, Air Supply en Peter Gabriel.