Muzikant Bunny Wailer heeft na meer dan veertig jaar nog een onwaarschijnlijk grote passie voor het genre dat hij mede groot heeft gemaakt. "Ik voel me verantwoordelijk voor reggae", vertelt hij aan NU.nl.

"Ik heb veel respect voor jonge gasten die hun eigen twist geven en ervoor zorgen dat reggae blijft leven, maar ik weet niet of het genoeg is", vertelt het oud-lid van The Wailers.

"Wat ik wil is dat mensen weten waar het genre vandaan komt. Of in ieder geval dat ze begrijpen wat de essentie van reggae is."

Bunny Wailer, echte naam Neville Livingston, was een van de oorspronkelijke leden van The Wailers. Een groep die verder bestond uit Bob Marley en Peter Tosh. Hoewel de andere twee over het algemeen als legendes beschouwd worden, valt Wailer (de enige die nog leeft) zelf nogal eens buiten de boot.

"Ik snap het wel dat mensen blijven vragen naar Bob, maar ik ben daar nu even niet mee bezig. Wat toen gebeurd is, is geweldig. Het was belangrijk en moet herinnerd blijven worden. Maar daarna is muziek gemaakt die reggae naar een veel hoger plan tilde. Daar wil ik me nu vooral op focussen."

Marley

Dat Wailer, die maar sporadisch interviews geeft, hier nog immer mee geconfronteerd wordt, is begrijpelijk. Op de onlangs verschenen heruitgave van het klassieke reggae-album Legend van Bob Marley & The Wailers staan ook een paar nummers uit zijn tijd met The Wailers. "Maar die rol is verwaarloosbaar. Het is niet mijn album."

Om zijn punt kracht bij te zetten, besluit de muzikant muziek te laten horen die hij zelf recent gemaakt heeft. "Hoor je dit? Daar ben ik nu mee bezig, dit is wat reggae voor mij nu is", schreeuwt hij, terwijl een opvallend dansbaar nieuw nummer door de ruimte galmt.

Puzzelen

Het is niet het enige project waar Wailer momenteel mee bezig is. Zo is hij van plan om zelf ook terug in de tijd te gaan en een album uit te brengen met vijftig nog nooit uitgebrachte nummers. "Het is zoeken, luisteren en puzzelen. Maar het is niet erg, want het is reggae. Daarom voel ik mij nog steeds het boegbeeld van reggae."

"Ik luister terug naar jaren muziek en besef me dat er ontzettend veel moois gebeurd is in het genre. Er zijn dingen die nog niemand gehoord heeft, maar die wel een belangrijke plek in de geschiedenis van reggae innemen. Zo vind ik het niet erg om oude muziek uit te brengen."

Beleving

De afgelopen jaren was Wailer vaak op Nederlandse festivals te vinden, maar woensdag geeft hij voor het eerst in lange tijd weer een eigen concert, in Paradiso. "Qua beleving gaat dat natuurlijk veel schelen", aldus de muzikant. "Maar mijn festivalshows zijn qua energie ook gekkenwerk."

"Het is niet dat ik nu nog op zoek ben naar erkenning", concludeert hij. "Maar er bestaat natuurlijk wel een verschil tussen festivals en een eigen concert. Het zou mooi zijn als alle nummers herkend worden en eigenlijk geloof ik ook wel dat het gebeurt. Sowieso is reggae na al die jaren nog steeds alleen maar liefde."