Het muziek- en motorfestival Zwarte Cross in de Achterhoek heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. In ruim drie dagen bezochten 185.276 bezoekers de achttiende editie van het evenement in Lichtenvoorde.

Een jaar geleden kwamen bijna 163.000 mensen op het festival af, toen ook al een record.

Van grote incidenten of noemenswaardige calamiteiten was dit jaar tot nu toe geen sprake, laat de organisatie weten. ''Het was een meer dan fantastisch weekend, met alleen maar lachende gezichten en een geweldige sfeer.''

Zwarte Cross duurt nog de hele zondag. Hoewel de zondagkaarten officieel zijn uitverkocht, kunnen belangstellenden nog steeds het festival bezoeken omdat sommige mensen al naar huis gaan. De organisatie hanteert daarvoor het 'één erin, één eruit-principe'.

Stunt

Op het festival werd dit jaar nog een record verbroken. Motorstuntman Jackson Strong maakte zaterdagavond een achterwaartse sprong van 44 meter en zette zo een nieuw wereldrecord neer.

De stunt was gekoppeld aan de Amnesty International-actie van Raif Badawi uit Saudi-Arabië. Hij is tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij een webforum was begonnen en de islam zou hebben beledigd.