De Amerikaanse DJ Cassidy heeft grote namen weten te strikken voor zijn debuutalbum, Paradise Royale. Onder anderen Robin Thicke, John Legend, R. Kelly, en Cee Lo Green stemden toe.

Na naam te hebben gemaakt in het clubcircuit van New York werd de dj ontdekt door hip-hop persoonlijkheid Sean 'P. Diddy' Combs.

Hierop volgden uitnodigingen om te draaien op prestigieuze feesten, waaronder die van Jennifer Lopez, Oprah Winfrey, het huwelijksfeest van Beyonce en Jay-Z en de vijftigste verjaardag van president Obama.

Al snel begon hem iets op te vallen. "De soul muziek van de eind jaren zeventig en begin jaren tachtig raakte iedereen. Hierdoor begon ik het te zien als de meest geweldige en universele dansmuziek ooit", aldus de dj.

Hij maakte een lijst van de beste liedjes uit dat tijdperk en ontdekte een verband tussen de nummers.

"Wat ze met elkaar gemeen hadden waren de muzikanten die meewerkten aan de muziek. Ik bekeek deze lijst en dacht" ik moet terug naar de bron, ik moet ze strikken voor mijn plaat want deze mensen zijn het geheime ingrediënt dat deze liedjes zo speciaal maakt", zegt Cassidy, die onder ondere Nile Rodgers van Chic wist te strikken.

Definitef geluid

"Ik bracht vervolgens 22 van de meest legendarische muzikanten van die tijd bij elkaar om hun definitieve geluid vast te leggen. "Zijn goede connecties hielpen hem vervolgens bij het maken van zijn debuutalbum Paradise Royale.

Voor de Amerikaan is het album een muzikale zoektocht naar de dansmuziek van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. "Vier jaar geleden, toen het idee voor mijn album in me opkwam, begon ik aan de missie om het geluid, het gevoel, de energie van deze liedjes terug te geven aan de jongere generaties."

Toen eenmaal het geluid voor zijn album duidelijk was, werd het tijd om te werken aan de teksten en vocalen.

"De zang moest niet alleen mijn eigen generatie vertegenwoordigen, ze moesten ook voortkomen uit allerlei verschillende genres, van R&B tot electro tot rock. Ik moest de beste zangers en zangeressen van dit moment zo ver zien te krijgen om originele nummers met me te schrijven en opnemen", zegt Cassidy.

Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Cassidy nodigde alle artiesten waar hij mee werkte in persoon uit.

"Ik moest me ze in dezelfde ruimte zien te komen. Zij moesten mijn oprechtheid waarmee ik dit project onderhanden nam zelf met eigen ogen ervaren. Ik wist dat het me zou lukken want voor veel zangers was deze muziek ook een grote inspiratie op hun eigen muziek."