De symfonische metalband Epica besloot op het album The Quantum Enigma het roer om te gooien. "Het was verfrissend om uit onze vertrouwde comfortzone te stappen", vertelt de band aan NU.nl.

Het onlangs verschenen studioalbum The Quantum Enigma staat volgens gitarist en zanger Mark Jansen in het teken van verandering.

"We hebben tien jaar met hetzelfde team gewerkt en nu was het tijd voor iets nieuws. We wisselden van producer en mixer, en onze nieuwe manier van schrijven maakte ook veel verschil."

Volgens Jansen is het verleidelijk om enkel via internet contact te houden over nieuwe nummers en teksten, maar dat het niet de juiste manier is. "Je mist het bandjesgevoel, het samen schrijven en discussiëren. Op dit album hebben we samen in een ruimte met elkaar gezeten, iedereen heeft meegedacht."

Werklast

"Het is een groepsalbum geworden, we hebben nog nooit zoveel samengewerkt", licht frontvrouw Simone Simons toe. "Maar dat kostte wel veel tijd en energie. Gelukkig werd de werklast dus goed verdeeld. En werken met jonge producer Joost van den Broek was inspirerend voor ons allemaal."

"Het is een enthousiaste jonge hond die iedereen meenam in zijn gedrevenheid", aldus Jansen. "Een ware eer om met hem te werken. Zijn input was zeer waardevol en er zijn ook concrete veranderingen in de nummers aangebracht. Het was een kleine gok, maar hij leverde zoveel meer dan we hadden verwacht."

Actualiteiten

Epica staat inmiddels al meer dan tien jaar aan de top van de Nederlandse metalscene. De groep staat vooral bekend om zijn filosofische en soms spirituele teksten, waarbinnen soms actualiteiten een maatschappelijke kritiek worden geuit. Ook het zesde studioalbum van de band heeft een bijzonder thema.

"Uit een experiment is gebleken dat je de wereld niet kan observeren zonder deze te hebben beïnvloed", legt Jansen uit over de titel van de plaat. "Het is dus de vraag wat werkelijkheid is en wat een illusie is. Leven we in de realiteit of in een droomwereld?"

Fantasie

"De meeste teksten die we schrijven zijn filosofisch of spiritueel getint", vult Simons aan. "Dit thema geeft het album aan de ene kant een wetenschappelijk vraagstuk, maar het gaat ook over de menselijke geest en fantasie. Het gaat over een zoektocht in het leven. En mijn persoonlijke ervaringen maken er altijd deel van uit."

Het uiteindelijke schrijfproces van de plaat vond plaats bij Simons thuis in Duitsland, in een landelijk en groen gebied. De reden voor deze verhuizing: haar zwangerschap en haar mobiliteit. "Ik wist niet wat er allemaal kwam kijken bij een zwangerschap, dus ik wilde geen risico’s nemen."

Gemotiveerd

"Het was prettig om met de gehele band bij iemand thuis te zitten", vindt Jansen. "Je voelt je toch veiliger en vrijer in een vertrouwde omgeving. De rust en het landschap hebben zeker bij gedragen aan het album. Ook al was Simone niet honderd procent fit, ze was tweehonderd procent gemotiveerd."

Het krijgen van een kind heeft gevolgen voor het tourschema, vertelt Simons. "We zitten in een luxepositie. De afgelopen tien jaar hebben we zoveel gespeeld, dat het wordt geaccepteerd als we dat nu iets minder doen. De fans zijn blij dat we blijven optreden, wat er ook gebeurt."