Jan Willem Luyken maakt zich er geen zorgen over dat mensen het afgelopen weekeinde niet hebben genoten van North Sea Jazz. "Het was een geweldige editie. Ik ben heel blij, het was heerlijk", zegt de festivaldirecteur.

Hoewel Luyken zelf vooral hard bezig was achter de schermen, heeft hij toch een paar hoogtepunten kunnen meepikken.

"Ik vond Stevie Wonder echt fantastisch." Ook het eerbetoon aan het 75-jarig bestaan van platenlabel Blue Note, waarbij meerdere artiesten optraden, viel in de smaak. "Dat is zo'n belangrijk label. Dat kun je niet onopgemerkt voorbij laten gaan."

Dat North Sea Jazz, dat sinds 1976 wordt georganiseerd, al jaren niet meer alleen een festival is voor jazzpuristen beaamt Luyken. "Jazz is nog steeds de basis, maar het draait om zwarte muziek. Dus ook soul, funk en hiphop. Maar dat heeft het eigenlijk altijd gedaan."

Hiphop

Luyken kan zich dan ook niet vinden in de mening dat pas sinds kort aandacht wordt besteed aan hiphop. "Mensen vergeten dat Kanye West hier tien jaar geleden al stond. En Snoop Dogg heeft meerdere keren opgetreden."

De komst van een grote hiphopact als Outkast is dan ook volgens de festivalbaas niet opmerkelijk. "Omdat het een supergrote naam is, wordt er veel aandacht aan besteed. Maar dat is natuurlijk alleen maar goed."

September

De festivaldirecteur is dan ook niet van plan om in de toekomst anders te gaan programmeren. Wel vindt Luyken het nog te vroeg om al te kijken naar de komende editie. "We gaan in september gelijk keihard aan het werk, maar we hebben nog geen concrete plannen of ideeën. Dat begint allemaal na de vakantie weer."

Dromen over artiesten die in de toekomst mogelijk het podium van het Rotterdamse festival betreden, kan wel. "Eentje die we nog heel graag willen hebben, is Aretha Franklin. Maar zij reist niet. We hopen dat we haar ooit een keer hier kunnen krijgen." De hoop opgeven doet Luyken niet. "Vijf jaar geleden stonden Prince, Stevie Wonder en Quincy Jones op ons lijstje. Toen dachten we ook: dat gaat nooit lukken. We hebben ze allemaal gehad."

Vijf tips voor North Sea Jazz | Alle berichten over North Sea Jazz |Alles over het festivalseizoen | Leukste festivals van deze week