Het hoogtepunt op de laatste dag van de 39e editie van North Sea Jazz komt op naam van het Amerikaanse hiphopduo Outkast te staan, dat hier zijn comeback in Nederland maakt.

Outkast laat een wervelwind aan hits horen die door jong en oud gewaardeerd worden. Andre 3000 en Big Boi hebben alleen een dj en twee backingvocalisten bij zich, en dat blijkt meer dan voldoende.

Het feestje gaat meteen goed van start als de titeltrack van het tweede album Atliens keihard door de speakers blaast. Het volume staat op standje elf en de bastonen trillen menig trommelvlies aan gort. Maar het maakt even niet uit.

Het gaat hier tenslotte om Outkast: de jeugdhelden van iedereen die is opgegroeid met hiphop. Nummers als B.O.B. en Rosa Parks brengen de zaal in beweging, terwijl klassiekers als Ms. Jackson en So Fresh, So Clean fungeren als de ultieme meezingers.

Het duo neemt de tijd om elk facet van de afgelopen twintig jaar te doorlopen, van de beginjaren tot de soloprojecten. Het publiek dankt het tweetal op zijn beurt door volledig uit zijn plaat te gaan. Een betere manier om het festival af te sluiten, is niet te bedenken. (AC)

Chic

Liedjesschrijver Nile Rodgers van de discogroep Chic staat zondagavond volop in de belangstelling. Eerst vestigt hij al heel even de aandacht op zich als hij voor het podium opduikt tijdens het optreden van Daryll Hall en John Oates om een foto te maken,  en kort daarna wordt hem de Radio 6 Icon Award overhandigd.

Rodgers heeft dus iets te vieren. Nu grijpt de muzikant sowieso elke gelegenheid aan om te feesten, want daar leent zijn muziek zich uitstekend voor. Met zijn band Chic laat hij discoklassiekers horen die iedereen kent: I Want Your Love, Le Freak, Good Times, Everybody Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsay) en nog veel meer.

Om werkelijk een idee van de omvang van zijn repertoire te krijgen, spelen Rodgers en consorten ook liedjes die voor anderen geschreven en geproduceerd zijn, waaronder hits van Sister Sledge, Madonna, Duran Duran, Modjo en David Bowie. Voor wie de groep eerder gezien heeft, kent dit optreden geen verrassingen, maar niet dansen is bij Chic geen optie. (PO)