De Amerikaanse topdirigent Lorin Maazel is op 84-jarige leeftijd overleden. 

Dat heeft zijn woordvoerster tegen de Amerikaanse krant The New York Times gezegd. 

Maazel geldt als een van de briljantste dirigenten van zijn tijd. Hij overleed zondag in zijn huis in Castleton (Virginia) aan de complicaties van een longontsteking.

De in Frankrijk geboren Maazel was ook violist en componist en heeft in zijn carrière wereldwijd tal van fameuze orkesten gedirigeerd. In juni kondigde hij om gezondheidsredenen zijn afscheid aan als chef-dirigent van het symfonieorkest Münchner Philharmoniker.

Wonderkind Maazel begon op zijn vijfde met piano- en vioolles en mocht al op zijn negende het grote Los Angeles Symphony Orchestra dirigeren, aan de zijde van Leopold Stokowski. In 1942 stond de piepjonge Maazel voor het eerst op de bok bij het New York Philharmonic Orchestra.

Taalkunde

De op 6 maart 1930 in het Franse Neuilly-sur-Seine geboren Amerikaan studeerde tussen 1946 en 1950 orkestdirectie, wiskunde, taalkunde en filosofie aan de universiteit van Pittsburgh. Hij was in die periode violist en hulpdirigent bij het Pittsburgh Symphony Orchestra. Daarna studeerde hij directie bij Hans Swarowsky in Wenen, en in Italië.

Zijn carrière als dirigent voerde hem langs onder meer het Cleveland Orchestra, de Weense Staatsopera, het Pittsburg Symphony Orchestra, het Symfonieorkest van de Beierse Radio in Duitsland en het New York Philharmonic Orchestra.

Concertgebouworkest

In Nederland was Maazel in 2006 te bewonderen in Amsterdam met het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij dirigeerde de Nederlandse première van de door hem zelf gemaakte selectie van instrumentale gedeelten uit de vijftien uur durende operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner.