De 39e editie van het North Sea Jazz Festival is vrijdag van start gegaan. Zanger Robin Thicke is een van de hoofdacts, al duurt het even voordat hij op gang komt.

"Als je hier bent met iemand waarvan je houdt, hou diegene dan goed vast", zegt Thicke als inleiding van een van de ballads die hij zingt in Rotterdam. Hij lijkt hierbij te refereren aan de scheiding van zijn vrouw Paula Patton, aan wie hij zijn nieuwe studioplaat heeft opgedragen. Helaas is het album enorm geflopt.

De zanger zal niet heel lekker in zijn vel zitten. Nu is Robin Thicke absoluut een showman en ook met een relatiebreuk en een slecht verkopende plaat op zijn conto laat hij zich niet uit het veld slaan. Wel heeft hij wat opstartproblemen, want zeker in het begin is zijn zang behoorlijk ondermaats.

Gaandeweg wordt het wel beter, maar pas na een uur is zijn zangstem echt aangenaam te noemen. Inmiddels is hij dan bezig aan een medley van Rock With You van Michael Jackson met Let’s Stay Together van Al Green. Thicke voelt zich duidelijk beter in zijn element met het vlottere werk dan zijn ballads.

Het lijkt de vele dames op de eerste rij allemaal niet zo gek veel te uit maken, want zij kijken vol adoratie naar de zanger. Wanneer hij aan het einde van zijn optreden Blurred Lines inzet, loopt Thicke langs de eerste rijen, waarbij hij liefdevol vastgegrepen wordt door een aantal vrouwen. "You know you want it", aldus Thicke. (PO)

Robert Glasper

Het North Sea Jazz Festival van start met multitalent Robert Glasper. Na een korte opwarmoefening met het Metropole Orkest, geleid door Vince Mendoza,  luidt Glasper zijn set in met een eigentijdse versie van de Bill Withers-klassieker Lovely Day.

Ook het nummer Let It Ride krijgt een iets andere draai met de toevoeging van de vervormde vocalen van Casey Benjamin op de vocoder. Het origineel, gezongen door Norah Jones, werkt uitstekend in deze aangepaste liveversie.

De drums-‘n’-bassinvloeden op de track blijven intact en worden hier op sublieme wijze naar een livesetting vertaald door bassist Derrick Hodge en drummer Mark Colenburg.  Daarnaast wordt ook het neo-soulrandje ietwat uitgebreid met een klein beetje funk.

Het laatste onderdeel van Robert Glaspers optreden staat in het teken van de soul. Met behulp van zangers Lalah Hathaway (dochter van Donny Hathaway) en Bilal worden pakkende en vooral intieme vertolkingen van All Matter en Jesus Children Of America ten gehore gebracht.

Het hoogtepunt komt wanneer de band van Jasper Glasper en het Metropole Orkest het publiek verrassen met een swingende uitvoering van de grungeklassieker Smells Like Teen Spirit van de rockband Nirvana. (AC)

Mavis Staples

Een dag voor haar North Sea Jazz-optreden vierde zangeres Mavis Staples haar 75e verjaardag. Toch oogt de soulzangeres nog enorm vitaal. De bezoekers zien een vreugdevolle Mavis Staples, die bezield vertelt over de laatste keer dat ze in Nederland optrad.

Staples laat een bulderend stemgeluid horen. Haar diepe grommen zijn, zeker gezien haar leeftijd, indrukwekkend, hoewel ze niet altijd een waardevolle toevoeging zijn. Haar rauwe stem werkt uitstekend voor soulkrakers als Respect Yourself en I’ll Take You There, die ze al zong met The Staple Singers).

Haar oudere zus Yvonne, ook ooit lid van de zanggroep, is een van de achtergrondvocalisten van Mavis Staples. Samen zoeken ze wat meer subtiliteiten op tijdens de Lauryn Hill-hit Everything Is Everything en Slippery People van Talking Heads. Ze laat liedjes van het recente album One True Vine links liggen.

Vijf tips voor North Sea Jazz | Alle berichten over North Sea Jazz | Alles over het festivalseizoen | Leukste festivals van deze week