In een pand aan West Houston Street in de New Yorkse wijk Greenwich Village zijn bij een boedelruiming 149 zeldzame acetaat-platen van Bob Dylan gevonden. 

Het gaat om demo-opnamen die de zanger maakte in 1969 en 1970. Dat meldt de platenverzamelaarswebsite Recordmecca.com.

Enkele van de platen, die duizenden dollars per stuk waard zijn, worden al op de website te koop aangeboden.

De vondst werd gedaan toen een appartement in het pand West Houston Street 124 werd leeggeruimd nadat de bewoonster overleden was. Hetzelfde appartement werd eind jaren zestig en begin jaren zeventig door Bob Dylan gehuurd als studio- en opslagruimte.

De zanger woonde in die tijd zelf enkele honderden meters verderop in MacDougal Street. De platen zaten in twee dozen met als opschrift 'old records', die in een opslagruimte stonden.

Kwaliteit

Acetaatplaten werden in het 'pre-digitale tijdperk' vaak geperst in oplagen van één enkel exemplaar, zodat een muzikant thuis snel zijn of haar eigen opnamen kon beoordelen.

De platen zijn echter ook buitengewoon kwetsbaar en verliezen na vijftien of twintig keer afspelen snel aan kwaliteit. De acetaten van Dylan die nu gevonden zijn blijken echter nauwelijks gedraaid en nog in een uitstekende staat.

Proefopnamen

Het betreft proefopnamen die vastgelegd werden gedurende de opnames van de albums Nashville Skyline, Self Portrait en New Morning. In sommige gevallen gaat het om anders gezongen versies, soms om een andere mix of andere arrangementen.

Zo zijn er elektrisch versterkte versies van de Johnny Cash-songs Ring of Fire en Folsom Prison Blues die Dylan opnam tijdens de Self Portrait-sessies en een versie van Tomorrow is a Long Time in een gospel-arrangement, afkomstig van de New Morning-sessies.

Overigens zijn de originele 'master tapes' van al deze opnamen waarschijnlijk nog aanwezig in de archieven van Dylans toenmalige platenmaatschappij Columbia.

Enkele van de gevonden acetaten worden inmiddels via Recordmecca te koop aangeboden. Onder meer een demo van Winterlude voor 1.750 dollar en een proefpersing van het album Nashville Skyline op twee éénzijdig geperste platen voor 7.000 dollar.