De Zeeuwse popgroep Bløf heeft nog steeds de wil om het beste uit zichzelf te halen op creatief vlak. "We wilden een plaat maken die ertoe doet", zegt Peter Slager tegen NU.nl over het album In Het Midden Van Alles.

"De vraag of we nog iets te bewijzen hebben, wordt de laatste tijd verdacht veel gesteld. Zo’n oeuvre-Edison helpt ook niet echt mee", grapt de tekstschrijver.

"Grof gezegd, moeten we ons beste werk nog maken, onze Achtung Baby (experimenteel U2-album uit 1991, red.), maar die bewijsdrang is er nog wel."

"Die vanzelfsprekendheid is er bij veel bands niet", vindt zanger Paskal Jakobsen. "Ik zal geen namen noemen, want dat is heel onaardig, maar er zijn artiesten die al jaar en dag hetzelfde doen en in mijn ogen niet hun best doen om goed te luisteren naar wat er nu op de radio is. Ze houden keihard vast aan wat ze al heel lang doen."

"Het is niet altijd een kwestie van er lang zijn", aldus Slager. "Als je het idioom gevonden hebt van hoe je wilt klinken, dan is er wel wat voor te zeggen. Het is een manier waarop je je uit. Bij sommige bands is dat uitgekristalliseerd na één plaat, bij ons pas bij de elfde. Dan is het ook heel verleidelijk om daarin te blijven hangen."

Pleasen

"Van ons wordt vaak gezegd dat we het publiek willen pleasen en op een bepaalde manier is dat ook zo, want we vinden het belangrijk dat mensen het leuk hebben als ze ons horen. Aan andere kant is er altijd een soort drang om het net even anders te doen, want die ene plaat heb je toch al gemaakt."

Op In Het Midden Van Alles laat de band een ander geluid horen dan fans gewend zijn. De teksten zijn soms luchtiger dan voorheen. "Het zijn geen typische Bløf-teksten, dus dat is weer wat gewonnen. Veel mensen beschouwen het toch als geforceerd poëtisch geneuzel, dus dat is een persoonlijke overwinning", lacht Slager.

Hoopvol

"Zo schrijf ik meestal niet en dat bevalt me wel. Iedereen heeft wel wat onverwerkt leed. Onze platen gaan altijd, kort door de bocht, over liefde, dood en menselijk tekort, zoals 95 procent van de popmuziek. Ik vind het belangrijk dat het altijd hoopvol en op een bepaalde manier respectvol is en de juiste toon heeft."

Jakobsen is het met Slager eens. "Veel teksten zijn, om het vriendelijk te zeggen, een leidraad om het meeste uit het leven te halen. Ze hebben wel iets positiefs, maar bij deze teksten wordt er geen rekening met de dag erna gehouden. Dat is anders dan bij andere teksten."

Tattoo

"Dat herken ook steeds meer in mijn eigen leven. Ik zit over een nieuwe tattoo na te denken. Daar moet altijd een verhaal achter zitten, maar misschien wil ik wel eens iets waar helemaal geen verhaal achter zit, maar wat er gewoon tof uitziet. Dat is ook een keuze. Het mag soms best wat luchtiger."

"Tegelijkertijd is het ook niet heel luchtig, want het suggereert een bepaald soort gevaarlijkheid", reageert Slager. "Je kunt ook spijt hebben morgen. Dat is zo en dat moet je maar voor lief nemen. Dat kent iedereen toch wel? Dat je denkt: we zien het wel, lekker boeien. En dan bestel je een rondje tequila en dan gaat het mis."

Spiritueel

"De zoektocht naar meer diepgang is als een spirituele tocht", vindt Jakobsen. "Naar mate je er verder in geraakt, en nu klink ik misschien heel filosofisch, realiseer je dat het over het hier en nu gaat. Dat de zorgen over de toekomst en het mijmeren over het verleden niet zoveel uithalen. Het hier en nu doen ter zake."

Slager onderstreept de uitspraken van de zanger. "Genot en genotzucht zijn onderdeel van het leven. In ons calvinistische landje wordt dat vaak als verkeerd of op zijn minst onverstandig afgeschilderd, maar we storten ons de hele tijd in allerlei soorten genotzucht. Dat is niet zo erg, dat hoort er gewoon bij."

Honden

De teksten op In Het Midden Van Alles ogen minder bedachtzaam dan die op oude Bløf-albums als Helder en Blauwe Ruis. "We zijn begonnen als oude zielen en we eindigen als jonge honden. Ik vind ook dat ik er beter uitzie dan ooit", lacht Jakobsen. 

In zijn zoektocht naar een fris geluid, heeft Bløf diverse opties naast elkaar gelegd. "We hebben de discussie gevoerd en een duet met een rapper serieus overwogen, maar het is wat potsierlijk om als oude lullen met een rapper te werken", meent Jakobsen. "Als je hip wil zijn, is dat wel zo'n beetje het laatste wat je moet doen."

Pronken

"De kans dat je een of andere softe, hybride vorm krijgt is heel groot, dat is niet de vinnigheid die wij zoeken", licht Slager toe. "Dat geldt sowieso voor zwarte muziek. Er wordt veel soul gemaakt, of wat er voor doorgaat, maar het is een beetje pronken met andermans veren en dat vinden we ook niet helemaal cool."

"Het zou volkomen belachelijk zijn als wij gangsterrap zouden maken. Dat zou een parodie worden", besluit de tekstschrijver van de band. De zanger sluit zich hierbij aan. "Als wij jazz zouden maken, zou het ook een parodie zijn. Je moet spelen wat je kunt."


Bløf staat op 28 juni op Concert At Sea, op 12 juli op Bospop en op 13 december in de Ziggo Dome. De theatertour start op 11 maart 2015 in Middelburg.