Zanger Tom Jones is inmiddels 74 jaar oud en de laatste jaren is hij serieuzere liedjes gaan opnemen. In de Ziggo Dome wisselt hij ze af met zijn feestnummers.

Een paar jaar geleden trad hij in Amsterdam op met enkel de liedjes van zijn toen recente gospelalbum Praise & Blame, maar liet hij zijn publiek wat beduusd achter. Geen hits? Het leidde tot een wat gênante toegift, waarbij de zanger een eerder nummer herhaalde en Green, Green Grass Of Home improviseerde.

Green, Green Grass Of Home staat opnieuw op het programma tijdens zijn concert in een volle Ziggo Dome zaterdagavond. Van Praise & Blame zitten nog maar een paar liedjes in de show, evenals van zijn daaropvolgende bluesplaat Spirit In The Room. Toch zingt Jones relatief veel recent werk.

Zijn twee jaar geleden met Jack White opgenomen single Evil bijvoorbeeld. Duidelijk niet een van de favorieten van het publiek, maar de oude zanger maalt er niet om. Hij heeft zichtbaar plezier in dit repertoire en het past goed bij zijn immer zwaarder wordende stem. Nu is ouderdom sowieso een terugkerend thema.

Vitaal

Hij vertelt dat hij onlangs zijn 74e verjaardag heeft gevierd en dat hij het zich nog goed kan herinneren wanneer hij It's Not Unusual opnam, alweer vijftig jaar geleden. Het is tevens het onderwerp van de liedjes Tower Of Song (origineel van Leonard Cohen) en Go On Home. Toch oogt hij nog zeer vitaal.

Vooral in swingende liedjes als de gospelsong Strange Things, Prince-cover Kiss, Eric Burdens kraker Mama Told Me Not to Come en zijn eigen hit If I Only Knew laat Jones de ruwe kracht en rekbaarheid van zijn vocalen horen. Er is wel een duidelijk contrast met de oude videobeelden waarop een dansende Tom Jones te zien is.
 

Aangepast

Niet alleen beweegt Tom Jones tegenwoordig aanzienlijk minder dan indertijd, de liedjes zijn ook op zijn leeftijd aangepast. De pompende beats van Sex Bomb zijn verruild voor een smaakvol, gesofisticeerd jazzarrangement en meedeinliedje Delilah heeft een theatraler karakter in deze nieuwe versie.

Slipjes krijgt hij niet meer toegegooid (daar stonden zijn shows in het verleden bekend om), maar een sexy liedje als You Can Leave Your Hat On en een sinistere Tom Waits-cover gaan hem nog goed af. Tom Jones is een prachtig voorbeeld van een popster die op gracieuze wijze ouder wordt, zonder pijnlijke tekenen van verval.