De Amerikaanse zanger en gitarist John Mayer heeft vrijdagavond zijn Europese tournee beëindigd in de Ziggo Dome. Hij liet merken dat hij het bijzonder goed naar zijn zin had.

"Dit is de laatste show van de tour, dus ik wil er een speciale avond van maken", zegt Mayer, normaliter geen grote prater, tijdens het openingspraatje aan het begin van zijn concert in Amsterdam. Hij laat het publiek weten dat zijn eigen favorieten op het programma staan.

Getuige de gedreven uitvoering van Queen Of California, heeft de muzikant het naar zijn zin. De brildragende singer-songwriter voelt zich duidelijk op zijn gemak en dat straalt hij ook uit. Dat is wel eens anders geweest. Een paar jaar geleden maakte hij amper contact met zijn publiek tijdens een optreden op Pinkpop.

Voorprogramma

Dit jaar was Mayer het officieuze voorprogramma van The Rolling Stones op Pinkpop (een rol die hij zondag opnieuw vertolkt in Rome). Wederom maakte hij weinig contact met het publiek, maar hij liet zijn gitaar het woord doen. In een volle Ziggo Dome zien de fans van John Mayer een muzikant die zijn publiek dolgraag wil behagen.

Een knappe prestatie om alweer 17.000 man binnen te krijgen, gezien hij eind vorig jaar in een week tijd al de Ziggo Dome en twee keer de HMH uitverkocht. Mayer was nog nooit zo populair en wanneer hij voor zijn eigen fans staat, laat hij het niet afweten. Sterker nog, hij lijkt dan nog meer zijn best te willen doen.

Stuntpiloot

Zo laat hij geen moment onbenut om zijn talent als gitarist te benadrukken. Waar hij op festivals soms op de automatische piloot vliegt, ziet het publiek in de Ziggo Dome een bedreven stuntpiloot. Hij bespeelt kortstondig gitaar achter zijn rug en hij accentueert bepaalde noten op virtuoze wijze.

Halverwege Slow Dancing In A Burning Room wordt de melodielijn uit Stevie Wonders Isn't She Lovely aangehaald en fragmenten uit de Fleetwood Mac-hit Dreams worden verweven door Half Of My Heart. De toevoegingen zijn alleraardigst, al behoeven deze bevlogen uitvoeringen van zijn eigen hits zeker geen opsmuk.

Kwetsbaar

Vaak schittert John Mayer juist in zijn eenvoud, bijvoorbeeld tijdens de akoestische Beyoncé-cover XO of kwetsbare nummers als Dreaming With A Broken Heart en I Don't Trust Myself (With Loving You). Mayer verspreidt zijn bekendste werk over de volle duur van de dik twee uur durende show.

Wildfire en Who Says doen het uitstekend als opwarmers aan het begin van de avond en met Waiting For The World To Change, Dear Marie en Gravity creëert Mayer een passend slot voor zijn concert. Mayer sluit zijn tournee met verve af, met de albums Continuum, Born And Raised en Paradise Valley als middelpunt.