In Nederland kennen we de Franse zangeres Vanessa Paradis vooral van een tweetal hits van ruim twintig jaar geleden. Haar fans in Paradiso laten de Française weten dat Nederland haar nog niet vergeten is.

Bij binnenkomst valt al meteen op dat een aanzienlijk deel van het publiek van Franse afkomst is. Wanneer Vanessa Paradis er aan het begin van haar optreden naar informeert, gaan er enkele honderden handen de lucht in. Op zich is dit niet verwonderlijk, ook diverse Britse of Duitse acts weten veel landgenoten naar Paradiso te lokken.

Vanessa Paradis liet in 1987 voor het eerst van zich horen door middel van de sensuele zomerhit Joe Le Taxi. Het jonge, iele meisje leek voorbestemd een onehitwonder te zijn, totdat ze in 1992 rockster Lenny Kravitz zover kreeg een heel album voor haar te produceren. Ook schonk hij haar de wereldhit Be My Baby.

Haar platen liggen veelal in het verlengde van de succesvolle reeks Franse popzangeressen uit de jaren 60, ook wel zuchtmeisjes genoemd vanwege hun typische manier van zingen. Paradis laat daar een aantal voorbeelden van horen in Amsterdam, hoewel het optreden vooral in het teken staat van haar laatste plaat.

Steviger

Op dat album, een dubbel-cd met de titel Love Songs, werkte ze onder meer met Carl Barat van de Britse band The Libertines. Het resulteert in nummers met een wat steviger karakter, maar nog steeds met een retrosound. De zwoele vocalen van de zangeres passen uitstekend bij de licht-psychedelische popliedjes die voorbij komen.

Wie geen recente beelden van Paradis heeft gezien, zal haar niet direct herkennen. Ze is nog altijd even tenger als twee decennia geleden, maar de lange lokken hebben al enige tijd plaatsgemaakt voor een stijlvolle korte coup. Ze danst uitdagend in haar rode outfit, waarbij haar rug en armen volledig ontbloot zijn.

Accent

Het Engels met een dik Frans accent had vroeger al iets schattigs en Paradis komt er nog steeds mee weg, zoals nu te horen is in de liedjes Sunday Monday en Natural High. Haar zangkwaliteiten komen pas echt naar voren in een wonderschone uitvoering van La Chanson Des Vieux Cons, waarmee ze de hele zaal stil krijgt.

Een leuk gegeven is dat de Nederlandse producer Reyn Ouwehand deel uitmaakt van haar begeleidingsband. Doorbraakhit Joe Le Taxi is nog steeds geliefd, getuige de reacties van de bezoekers, en Paradis verrast Paradiso met de hit Be My Baby. Het voelt als een vakantieliefde die nooit helemaal over is gegaan.