De veertigste editie van de EO-Jongerendag werd zaterdag gehouden in het Gelredome. Het evenement had een voornamelijk feestelijk karakter.

Bijna 27.000 jongeren uit het hele land reisden af naar Arnhem om en masse hun religie uit te dragen door middel van gebeden en christelijke muziek.

Met een groot podium midden in het Gelredome, vergezeld door een flitsende lichtshow, wordt een kleurrijk spektakel neergezet. 

De regie is in handen van David Grifhorst, tevens de regisseur van de succesvolle jaarlijkse televisiemusical The Passion. Naast het uitdragen van een evangelische boodschap, is er ruimte voor ludieke acties van de jongerentak van de EO (Beam) en humoristische filmpjes van onder meer 3FM-dj Joram Kaat.

Beleving

De EO-Jongerendag is allerminst een vrome verering van Christus, maar veel meer een feestelijke aangelegenheid waarbij de beleving van het geloof centraal staat. Bij de Amerikaanse band Family Force 5, een van de grote publiekstrekkers, is zelfs amper sprake van een religieuze ondertoon.

Met even stevige als pakkende liedjes als Wobble en Chainsaw, die een mix zijn van rock en electro, is Family Force 5 niet de stereotype relirockband. "Wij roepen mensen op zich niet af te sluiten in de christelijke bubbel, maar om verbinding te zoeken", zei gitarist Derrek Mount voorafgaand aan de show tegen het tijdschrift van Beam.

Stichtelijk

De liedjes van de optredende Ierse band Rend Collective zijn rustiger en bevatten teksten die doorspekt zijn met stichtelijke boodschappen, maar net zo goed feestelijk in de oren klinken. Het werk van Rend Collective kan omschreven worden als een mengvorm van Coldplay en Mumford & Sons, met soms even pakkende liedjes.

"De EO-Jongerendag is een dag van uitersten: een dag van springen en een dag van samen stil zijn voor God", zegt presentator Manuel Venderbos voorafgaand aan een moment stilte. Dit wordt opgevolgd door een preek van Jurjen van Houwelingen. "Jezus geeft de wereld kleur", vertelt Van Houwelingen tegen de verstilde toehoorders.

Koningslied

Zanger Matt Redman is een grote naam in de wereld van de moderne 'worshipliederen' (met teksten waarin God geloofd wordt). In Nederland kennen we zijn melodie van 10,000 Reasons als basis van het door John Ewbank gecomponeerde Koningslied. Hier laat Redman zijn bekendste werk horen, dat door de duizenden jeugdigen herkend wordt.

De Amerikaanse groep Newsboys zorgt voor de wervelende finale van de veertigste EO-Jongerendag. Met diverse invloeden als U2 en eigentijdse dancepop weet Newsboys de bezoekers tot het einde toe te boeien. De evangelische boodschap blijft overeind tussen de euforische klanken van de bands en de viering van het geloof.