De absoluut onverwachte overwinning van Nederland op Spanje tijdens het WK voetbal werd ook tijdens de eerste editie van het jaarlijkse meezingfeest Groots Met Een Zachte G in Eindhoven gevolgd.

Nu was er in mei al een onofficiële editie van het muziekspektakel van Guus Meeuwis. Onder de noemer Groots Overzee trad Meeuwis namelijk op Texel op. Maar het startschot voor het enige echte evenement werd vrijdagavond gegeven in het Philipsstadion. Geheel in stijl, zoals het de zanger uit Tilburg betaamt.

Groots Met Een Zachte G 2014 start met het gedonder van slagwerkers Cesar Zuiderwijk (Golden Earring), Jamie Westland (Di-Rect), Edwin Evers en huisdrummer Martijn Bosman. Het heeft geen aansluiting met de verdere show, maar het is absoluut indrukwekkend om deze heren aan het werk te zien. De eerste punten zijn binnen.

Meeuwis heeft voldoende geliefd materiaal om zonder moeite een drie uur durend concert te vullen. De kunst is om een uitdagende opbouw tijdens de show neer te zetten, zonder dat het een herhaling lijkt van de voorgaande edities van Groots Met Een Zachte G. Dat resulteert in een verrassende volgorde van hits.

Massaal

Zo komen Het Is Een Nacht (Levensecht…) en Per Spoor (Kedeng Kedeng) al behoorlijk vroeg in de show voorbij, evenals de massaal meegezongen ballad Toen Ik Je Zag (twee keer een hit voor Antonie Kamerling) en de Kreuners-cover Ik Wil Je. De zanger zet vooral op zijn midtempo stukken vaak in.

Liedjes als Het Kan Hier Zo Mooi Zijn, Ik Ook Van Jou, Tranen Gelachen, Zeeën Van Tijd, Proosten en Nergens Zonder Jou (dit keer zonder Gers Pardoel) zijn meezingers van de bovenste plank, al zorgen ze niet noodzakelijkerwijs voor een uitzinnige feeststemming. Het lukt Meeuwis niet de editie van 2013 te overtreffen.

Gastbijdrages

De gastbijdrages worden warm onthaald in het thuishonk van PSV. Het Volendamse duo Nick & Simon zingt met Meeuwis mee op Zo Ver Weg (origineel van Mama’s Jasje) en Op Straat (vertaling van Streets Of London van Ralph McTell). Dat het tweetal ook onder de rivieren enorm populair is, blijkt uit het luide applaus.

De Haagse rockband Kane onderbreekt voor de tweede keer dit jaar zijn sabbatical, nadat de groep in januari al op het Vrienden Van Amstel-festijn te zien was. Het lukt de heren duidelijk niet om op hun lauweren te rusten. Gehuld in het uittenue van het Nederlands elftal worden Come Together en Rain Down On Me van stal gehaald.

Doelpunt

Nu is Groots Met Een Zachte G al een feest op zichzelf, maar wanneer de concerten van Guus Meeuwis samenvallen met een voetbalwedstrijd zorgt dat voor net wat extra gezelligheid. Met ieder doelpunt dat valt tijdens de wedstrijd tegen de voormalige wereldkampioen (vijf in totaal), neemt de feestvreugde toe.

Enerzijds profiteert Meeuwis van die jolijt (en dan met name dj Erik Arbores, die na afloop van de wedstrijd zijn kunsten vertoont), hoewel de euforie anderzijds het muzikale programma ietwat overschaduwt. Groots Met Een Zachte G is deze avond vooral een gezellige omlijsting van een fenomenale voetbalwedstrijd.