De Britse hardrockband Led Zeppelin staat deze week met zijn eerste drie platen in de top 10 van de Amerikaanse albumlijst genoteerd.

Na decennia van afwezigheid keren de albums Led Zeppelin, Led Zeppelin II en Led Zeppelin III terug in de hoogste regionen van de verkooplijst, meldt samensteller Billboard.

Het debuutalbum van Led Zeppelin verbetert zelfs het oorspronkelijke resultaat: in 1969 kwam de plaat niet hoger dan nummer 10, nu staat het album op nummer 7.

Van de heruitgave van het eerste album zijn er verleden week 37.000 exemplaren verkocht, van de opvolger 34.000 exemplaren en van de derde plaat 32.000 stuks. Zowel het tweede als het derde album kwamen destijds op nummer 1 terecht, nu respectievelijk op nummer 9 en 10.

Countryzangeres

De populaire Amerikaanse countryzangeres Miranda Lambert staat deze week voor het eerst in haar carrière op de bovenste positie van de albumlijst in haar thuisland. Haar vijfde studioalbum Platinum komt deze week bovenaan de verkooplijst binnen met 180.000 verkochte exemplaren.

Ze behoort tot het selecte groepje van slechts elf countryzangeressen die met een album de eerste plek bereikt hebben sinds de oprichting van de lijst in 1956. In totaal stonden meer dan vierhonderd countryartiesten op nummer 1 genoteerd, voornamelijk solozangers.

Coldplay

Het meest succesvolle album van Lambert tot op heden was voorganger Four The Record, dat op de derde plek piekte. Haar debuutalbum Kerosene uit 2005 is de enige die de top 10 niet haalde. Het Coldplay-album Ghost Stories stond vorige week nog op nummer 1, maar zakt nu naar nummer 5.

De enige andere binnenkomer in de Amerikaanse top 10 deze week is Animal Ambition van rapper 50 Cent. Het is de eerste plaat die hij uitbrengt zonder hulp van zijn voormalige platenfirma Interscope Records. Met 47.000 stuks is het album goed voor een vierde plek. Het is tevens zijn zesde top 10-notering.