De muzikale carrière van Joan Franka zat in het slop, maar door een tripje naar Parijs ziet ze de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. 

Dat vertelt de zangeres in het AD.

In 2012 deed Joan Franka namens Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival in Bakoe. De 24-jarige artieste, die tijdens het optreden haar kenmerkende indianentooi droeg, speelde helaas geen rol van betekenis. Wel zagen miljoenen mensen haar het nummer You and Me zingen, al was de roem van korte duur.

"Mijn ster steeg heel even tot grote hoogte, maar daarna belandde ik artistiek gezien al snel op een dood spoor."

Na het liedjesfestijn belandde Joan Franka in een creatieve crisis. "De platenmaatschappij waarbij ik zat, wilde het liefste dat ik alleen maar folkliedjes in de sfeer van You and Me zou maken. Vanwege die druk van buitenaf kreeg ik een gigantische artistieke dip. Uiteindelijk heb ik alle nieuwe teksten en composities in de prullenbak gekieperd onder het motto 'eerst mijn koers bepalen en daarna weer met opgeheven hoofd verder'."

Ontdekkingsreis

'Indiana Joan' besloot vervolgens op ontdekkingsreis naar Parijs te gaan, met alleen een rugzakje en haar gitaar. Als straatmuzikante zwierf ze een maand lang door de straten van de Franse hoofdstad.

"Doodeng. Maar, achteraf bekeken, was die reis het beste wat me ooit is overkomen." Ze realiseerde zich dat ze misschien beter kleiner had kunnen starten, in plaats van met haar deelname aan The Voice en het Songfestival.

"In Parijs ben ik eigenlijk opnieuw begonnen. De inspiratie die ik kwijt was, vond ik daar terug. En ik leerde in Parijs op eigen benen staan", laat Franka weten. Inmiddels heeft ze een geheel nieuw eigen repertoire dat bestaat uit rustige nummers met zwaardere teksten over verdriet en dingen die tegen kunnen zitten. De eerste reacties zijn erg positief. "Voor mij is dat een extra motivatie om op de nieuwe weg door te gaan."