Na een weekend vol zonovergoten optredens en benauwende hitte, werd Pinkpop maandagavond getroffen door een hevige storm. Metallica moest zijn optreden geruime tijd uitstellen, maar ging alsnog aan de bak.

De Metallica-fans op Pinkpop verdienen niets dan lof. Het gros van de bezoekers heeft tijdens de storm die over Landgraaf raast natuurlijk weinig keus, maar het is bewonderenswaardig dat men massaal voor het podium blijft staan. Zeker aangezien de oorspronkelijke aanvangstijd door de storm behoorlijk uitgesteld wordt.

Terwijl Eric Corton het publiek duidelijk maakt dat het nog niet veilig is om het voorvak in te duiken, weerklinkt van de weide vooral een gil van verbazing vanwege de enorme bliksemschichten. Gehurkt zitten de bezoekers in de regen te wachten op de slotact waar ze een weekend lang naar hebben uitgekeken.

Uiteindelijk mag de Amerikaanse metalband anderhalf uur later dan toch het podium opstappen, waardoor de laatste dag van een succesvolle Pinkpop-editie in ieder geval niet figuurlijk in het water valt. Nagenoeg de complete setlist is bekend, maar Pinkpop wordt verrast met fankeuzes Blackened, Fuel en The Day That Never Comes.

Toepasselijk

Zanger James Hetfield refereert nog naar de storm en het nummer Ride The Lightning is op dit moment zeer toepasselijk. Naast onbetwiste klassiekers als The Unforgiven, Wherever I May Roam, For Whom The Bell Tolls en Enter Sandman wordt ook het nieuwe nummer Lords Of Summer gespeeld, eveneens passend bij dit weekend.

Waar het optreden van The Rolling Stones op zaterdagavond eigenlijk voor een legendarische editie had moeten zorgen, maar dat niet helemaal deed, zorgen Stromae, Arcade Fire (beiden eerder op de maandag) en Metallica daar alsnog voor. Een Pinkpop die de bezoekers niet snel zullen vergeten, al is het mede door de bliksem. (HG/PO)

Gogol Bordello

Een halfuur voordat het noodweer los barst, speelt de New Yorkse band Gogol Bordello in de Brand-tent. De dreigende onweerswolken worden direct vergeten als de vrolijke frontman Eugene Hütz het podium opspringt samen met zijn zevenkoppige zigeunerpunkband.

Een aanstekelijke mix van punk met allerlei Oost-Europese muziekstijlen wordt genadeloos op het publiek afgevuurd. De groep, die inmiddels al meer dan vijftien jaar de wereld rond tourt, heeft een fijne routine ontwikkeld in zijn liveshow. Op het eerste gehoor misschien een chaotisch zooitje, maar eigenlijk perfect ingestudeerd.

Daar ligt meteen ook de zwakte van Gogol Bordello: hetzelfde kunstje wordt keer op keer herhaald. Maar de euforie en de goede zin van de bandleden houden de show overeind. Buiten vluchten de bezoekers naar droge plekken, binnen op de voorste rijen vindt stiekem het wildste feestje van de avond plaats. (LdJ)

Kraantje Pappie

Er staat weinig hiphop op het affiche van Pinkpop dit jaar, maar de Groningse rapper Kraantje Pappie is gevraagd om Stage 4 te sluiten. Zijn vliegensvlugge raps bereiken een volle festivaltent, met nog meer luisteraars tot ver daarbuiten. Een aangename afwisseling op een dag waar vooral harde gitaren centraal staan.

Kraantje Pappie en de bevriende rappers die hij heeft meegenomen, rennen over de bühne, zwepen het publiek op en beelden de teksten met grote gebaren uit. Kraantje Pappie heeft een vlotte babbel en voldoende flauwe humor om de aandacht vast te houden.

Het publiek krijgt de Groninger op zijn hoogtepunt te zien. Zijn formule blijkt een zeer effectief: hij laat niet alleen pure hiphop horen, maar ook een diverse mix van electro, dubstep en zelfs drum-'n'-bass. En dat is precies wat deze springende menigte wil horen. (LdJ)

NUweekend: Pinkpop is je ouderwetse lievelingsoom

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop

Pinkpop-maandag

Metallica sluit Pinkpop 2014 af. © NU.nl/Erik Luyten
Metallica sluit Pinkpop 2014 af. De band begon 80 minuten te laat door noodweer dat recht boven het festivalterrein losbarstte. © NU.nl/Erik Luyten
De voorste vakken bij de mainstage van Pinkpop zijn tijdens het noodweer dat over het festivalterrein raasde tijdelijk ontruimt. Na afloop van de stormregen mocht het publiek weer terug in de vakken om afsluiter Metallica te kunnen zien optreden. © NU.nl/Erik Luyten
Jan Smeets geeft een verklaring af aan 3FM-dj Giel Beelen over het noodweer boven Landgraaf. © NU.nl/Huub Krauth
De 'kalm aan laan' op Pinkpop staat vol met schuilende mensen. © NU.nl/Huub Krauth
Bij het noodweer zijn geen gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Landgraaf Raymond Vlecken gezegd tegen omroep L1 vanuit het gemeentehuis. © ANP
Bezoekers in ponchos tijdens het noodweer op muziekfestival Pinkpop. © ANP
Pinkpop, even voordat de fikse onweersbui toesloeg. De dreigende lucht schrikt veel bezoekers al de tenten in. © NU.nl/Erik Luyten
Arcade Fire geeft, vlak voor het noodweer op Pinkpop losbarst, een optreden op Pinkpop. De band sluit de 3FM-stage af. © NU.nl/Erik Luyten
Jake Bugg op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Bombay Bicycle Club geeft een optreden op Pinkpop in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Kraantje Pappie op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Biffy Clyro op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Popband Young The Giant geeft een optreden op het Pinkpop-festival in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Heavy metalartiest Rob Zombie geeft een optreden op Pinkpop in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Rob Zombie op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Cultband Ghost geeft een optreden op Pinkpop in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Cultband Ghost geeft een optreden op Pinkpop in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Festivalgangers op de camping van Pinkpop. © ANP
Fans van Mastodon tijdens het optreden van de Amerikaanse metalband. © ANP
Clean Bandit op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Clean Bandit op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Clean Bandit op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Mastodon op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Pinkpop-baas Jan Smeets waarschuwt op de laatste dag van zijn festival het publiek voor eventueel naderend noodweer. © ANP
Stromae op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Stromae op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Jett Rebel geniet van zijn optreden tijdens Pinkpop. De Nederlandse zanger opent met zijn band het 3FM podium op de laatste dag van het festival in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Jett Rebel geniet van zijn optreden op Pinkpop. De Nederlandse zanger opent met zijn band het 3FM podium op de laatste dag van het festival in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten