Was het optreden van The Rolling Stones het hoogtepunt van de eerste dag Pinkpop of niet? De meningen van de recensenten van de landelijke media lopen uiteen van 'rommelig' tot een 'onbetaalbare ervaring'.

Het was de belangrijkste show op Pinkpop dit jaar, misschien wel in lange tijd, maar toch waren de meningen over het optreden van de Stone niet louter positief.

Vooral Guido Verburg van Spits is kritisch en spreekt over "een heel matige drie kwartier" na het openingsnummer, "zonder uitgesproken hits en nog rommelig gespeeld ook".

"De pogingen van Mick Jagger om grapjes te maken in steenkolen-Nederlands vallen volkomen dood, de hoge zanglijnen vermijdt hij (in Angie bijvoorbeeld) en de traditie dat mompelaar Keith Richards ook een paar liedjes mag zingen moet de Stones nu maar eens overboord zetten", oordeelt Verburg.

"Toch heeft het ook wel weer wat", vervolgt de journalist, die vervolgens de nummers Midnight Rambler en Gimme Shelter prijst om hun sterke uitvoeringen. "Vooruit: de Stones waren op Pinkpop en het viel lang niet tegen. Die oudjes kunnen het zo af en toe nog best."

Greep

Collega Gijsbert Kamer van de Volkskrant is aanzienlijk positiever en geeft het optreden het maximale aantal sterren (vijf). Helemaal kritiekloos is Kamer niet. "Mick haalt het eigenlijk niet, Keith krijgt ook moeilijk de juiste greep te pakken, maar het publiek zingt uit volle borst."

"Het zijn dus toch gewoon mensen, die ook wel eens een foutje maken. Dat is de geruststellende gedachte. Een gedachte die de rest van het twee uur durende concert niet meer op zal komen", volgens de recensent. "Maar dan is er altijd een Ron Wood om bij te springen."

Fanatiek

Ook Stefan Raatgever van AD is te spreken over de show. "Bijna 70.000 bezoekers zagen een fanatieke opening met Jumpin' Jack Flash, You Got Me Rocking en een lekker vet aangezette versie van It's Only Rock 'N' Roll. Prima, maar zo speelt de band hem weer elk concert."

"De Stones zijn anno 2014 een band voor de rijken of de hele ijverige spaarders geworden (In Duitsland kost een los concert ruim 200 euro per ticket), maar voor wie de groep nog nooit live zag is een concert als dit een onbetaalbare ervaring", is Raatgever van mening.

Verhaal

Atze de Vrieze van 3voor12 maakt een vergelijking met Bruce Springsteen. "The Boss stond op eenzame hoogte door zijn mix van honderd procent klassiekers en relevant nieuw werk. Hij liet bovendien nog een kwaliteit zien: hij vertelde een verhaal, en liet zijn keuze uit het oeuvre afhangen van wat hij wilde zeggen."

"Juist die kwaliteit missen The Stones. Jazeker, hun hits zijn gigantisch, en de delivery is verrassend sterk, maar die extra laag weet de band niet aan te boren en vrijwel niet één nummer van na 1980 behoort tot de hoogtepunten. Dat neemt niet weg dat het laatste half uur een weergaloos bombardement van hits is."

Gesleten

Volgens Bart Wijlaars van Telegraaf was het optreden van The Rolling Stones van hoog niveau. "Al heeft de tijd - en niet alleen de tijd - diepe sporen gesleten in de stembanden van Keith Richards en liep de show niet continu gesmeerd: het is nog altijd The Rolling Stones."

"En mocht dit nu echt de allerlaatste keer zijn geweest, dan was het bezoek aan Pinkpop een waardige afsluiting van de in totaal 37 concerten die de rockmammoeten in Nederland gaven", besluit Wijlaars over de duurste act ooit op Pinkpop.

Recensie The Rolling Stones op NU.nl | Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop