Thé Lau gaf zaterdag zijn eerste van een reeks afscheidsconcerten, maar wil nog niet te veel nadenken over de allerlaatste keer dat hij op het podium staat. 

"Aftellen heeft geen zin. Ik leef met de dag en neem de dingen zoals ze komen", vertelt de ernstig zieke zanger.

"Ik ben er niet eens zo veel mee bezig", zegt Lau over zijn laatste concerten. De 61-jarige zanger maakte in april bekend dat hij is uitbehandeld. Lau vertelde in augustus dat hij aan keelkanker lijdt, de ziekte is inmiddels uitgezaaid.

"Als ik ter plekke ben, is het gewoon een optreden. Dan ben ik puur daar mee bezig. Ik ben niet bezig met aftellen, dat zou ook niet goed zijn."

Lau zit na de afscheidsconcerten die hij deze maand in Nederland en België geeft niet stil. "Ik heb nog een boek dat ik moet afmaken, daar ben ik elke dag mee bezig. En ik heb een muziekstuk gemaakt wat ik nog hoop live uit te voeren. Twee, misschien drie keer. Het is niet zo dat ik straks in een gat val, daar heb ik wel voor gezorgd."

Meer optreden

Momenteel gaat het goed met de zanger. "Ik voel me beter dan een aantal maanden geleden." Het gaat nu zo goed met Lau dat hij nog meer optredens niet uitsluit. "Als ik me goed voel, waarom niet? Ik ben professioneel muzikant, dus ik moet wel geld verdienen. Als ik het kan doen, dan doe ik meer optredens."

Leven met kanker, wat Lau 'de pest van deze tijd noemt', is volgens de zanger 'heel raar'. "Er is geen pijl op te trekken en het is om het grof te zeggen een kutziekte. Ik heb er nu eigenlijk helemaal geen last van. Maar er komt een moment dat het om zich heen gaat grijpen. Je weet nooit wat er gebeurt, je weet nooit hoe het zal gaan. Het verschilt per persoon. Sommige mensen leven nog tien jaar. Dat maakt het heel raar."

Pinkpop

Hoewel Lau tijdens de optredens niet bezig is met zijn afscheid, is het publiek dat wel. Dat reageert intenser op bepaalde nummers, merkt de zanger. Ook op Pinkpop, waar Lau zaterdag met zijn band The Scene optrad, was dat te merken. "Op een gegeven moment kon ik het echt niet droog houden. Dat is niet echt professioneel, maar ik was er wel blij mee." Een spandoek met de tekst 'Bedankt Thé Lau' en honderden mensen die Iedereen Is van de Wereld meezongen, raakten de zanger. "Het was geweldig."

Optreden op Pinkpop was een langgekoesterde wens van The Scene. "Wij hebben altijd het liefst gespeeld op festivals en waren ook altijd het best op festivals. In onze prijzenkast was Pinkpop de grote ontbrekende trofee. En dit is toch het festival der festivals. Meteen toen ik het slechte nieuws had gekregen, was er iemand die zei: ik ga dat regelen."