Met het vastleggen van The Rolling Stones heeft Jan Smeets de duurste band ooit op zijn festival geboekt. De vraag is of de senioren het op Pinkpop waarmaakten.

De band van Mick Jagger en Keith Richards mag gerust tot het rijtje van levende legendes uit de popmuziek worden getekend, dus het is hoe dan ook een mooie naam voor op het affiche. Gezien de snel uitverkochte zaterdag, kun je concluderen dat het boeken van The Rolling Stones de investering waard was.

De Stones trappen op Pinkpop af met Jumpin' Jack Flash, de eerste uit een rij beroemde hits. De heren stomen door met You Got Me Rocking en It's Only Rock 'N' Roll (But I Like It). Alle karakteristieke bewegingen en maniertjes zien we langskomen: Jaggers handgebaartjes en de grove gitaaraanslagen van Richards.

In feite levert de rockband precies wat je verwacht, zowel wat setlist als kwaliteit betreft, met als gevolg dat dit optreden zeker niet als legendarisch te bestempelen valt. Van routine kunnen we echter ook niet spreken, los van het feit dat de meeste nummers al decennia lang op het menu van The Rolling Stones staan.

Ongrijpbaar

De bandleden hebben het klaarblijkelijk naar hun zin, getuige de amicale omgang onderling en de grote glimlachen. Het is bovendien amusant om Mick Jagger Nederlandse teksten van een autocue te horen voorlezen. Het maakt die ongrijpbare rockgoden iets menselijker in dit hele spektakel.

Muzikaal is de show van constant niveau met een paar uitschieters (Sympathy For The Devil, You Can't Always Get What You Want inclusief koor, de gastrol voor Mick Taylor op Midnight Rambler) en een paar mindere momenten (de twee nummers met Richards als zanger). Het is maar rock-'n'-roll, maar Pinkpop geniet ervan. (PO)

Bastille

Het lijkt wel alsof Bastille de hits moeiteloos uit zijn mouw schudt. In slechts één jaar tijd is de Britse zanger Dan Smith uitgegroeid tot een heus popidool. De gillende dames op de eerste rij zijn daarvan het levende bewijs. Voor zijn debuutalbum Bad Blood ontving Bastille zaterdag een gouden plaat van Giel Beelen.

Voor zijn tweede show op Pinkpop heeft Bastille een overtuigende liveband meegenomen, die zijn popliedjes van wat extra kracht en gelaagdheid voorziet. De zanger zelf kampt helaas met lichte stemproblemen, waardoor de hoge tonen soms niet zuiver worden gezongen. Ondertussen springt, rent en klapt Bastille tot hij de achterste rij ziet bewegen.

De Brit verrast met enkele bekende covers en maakt tot slot een wandelingetje door het publiek. Zijn sterke kant: het persoonlijke tintje van de show, de interactie, samen met een enorme hitgevoeligheid van iedere noot die uit zijn keel komt. Bastille kan makkelijk doorgroeien naar het hoofdpodium. (LdJ)

Epica

De tent kent op de eerste Pinkpopdag een ietwat opmerkelijke afsluiter. Waar gewoonlijk een populaire nieuwe opkomende band of dance-act het licht uitdoet, is die eer vandaag aan de symfonische metalband Epica toe behouden. Een wat ongelukkige keuze, zo blijkt gedurende het optreden.

De kwaliteit van de show is namelijk uitstekend,  maar animo is er bepaald niet. Het gros van de tijd staat de groep, die veel beter op de op metal georiënteerde maandag van Pinkpop past, voor een niet eens halfvolle tent. Maar aan spektakel desalniettemin geen gebrek.

Epica presenteert een metalshow om de vingers bij af te likken, inclusief loepzuivere zang van frontvrouw Simone Simons en een met de muziek gesynchroniseerde vuurwerkshow. De mensen die er staan, hebben er goede zin in. Zelfs de verdwaalde jongens achterin zingen de nieuwe nummers uit volle borst mee. (HG)

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop

Bekijk de Pinkpop-special op NUfoto

Pinkpop-zaterdag

Stones-voorman Mick Jagger zoekt contact met het publiek in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Mick Jagger op Pinkpop stage. © NU.nl/Stephan Boltong
Genieten van The Rolling Stones vanaf de Wilhelminaberg! © NU.nl/Jo Grzelak
De Britten trapten hun Pinkpop-show af met Jumpin' Jack Flash. © NU.nl/Erik Luyten
De Engelse rockband The Rolling Stones met Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Al bij de eerste tonen ging het festivalterrein gevuld met 67.000 Stones-fans los. © NU.nl/Erik Luyten
Mick Jagger, Ron Wood en Charlie Watts van The Rolling Stones op Pinkpop 2014. © NU.nl/Erik Luyten
Een kraam met shirts van The Rolling Stones. Het kenmerkende logo met de uitgestoken tong komt veelvuldig in de ontwerpen terug. © Hollandse Hoogte
Fans van The Rolling Stones wachten geduldig tot hun helden het Pinkpop-podium betreden. De Britse band sluit zaterdag de eerste dag van het festival in Landgraaf af. © NU.nl/Erik Luyten
Epica op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
De band kreeg vóór zijn optreden een gouden plaat uitgereikt voor het debuutalbum Bad Blood, die in Nederland ruim 25.000 keer over de toonbank ging. © NU.nl/Erik Luyten
Bastille sluit het tweede podium van Pinkpop af. © NU.nl/Erik Luyten
Mensen van de beveiliging gooien natte sponzen het publiek in ter verkoeling. © NU.nl/Erik Luyten
John Mayer op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
John Mayer tijdens zijn optreden op de Mainstage van Pinkpop. © NU.nl/Huub Krauth
White Lies-frontman Harry McVeigh tijdens het optreden van de band op de Brandbier stage. © NU.nl/Erik Luyten
Joe Bonamassa op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Een overzicht van het publiek bij de Mainstage in Landgraaf. © Hollandse Hoogte
Een fan van The Rolling Stones is in afwachting van het optreden van de Amerikaanse band. © Hollandse Hoogte
Haim op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Flogging Molly op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Fans houden een spandoek omhoog voor Thé Lau. © NU.nl/Erik Luyten
De zanger Thé Lau doet zijn gitaar af na zijn optreden tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
The Lau treedt op tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Les Djinns op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Les Djinns op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Dat heeft festivalbaas Jan Smeets maandag bekendgemaakt. © ANP