Van echt uitzinnige optredens is in het eerste dagdeel van Pinkpop amper sprake, daarvoor is het ook veel te warm. Zanger John Mayer brengt de festivalgangers tot rust.

Op het hoofdpodium laat Mayer zijn verkoelende gitaarklanken horen, die wat kalmte brengt in de drukte op het terrein. De vorige keer dat de ex van Katy Perry op Pinkpop te zien was, was op het veel kleinere 3FM-podium. Hij laat zien tot een hoofdactwaardige artiest te zijn uitgegroeid.

Een van de hoogtepunten van zijn optreden is een bedreven uitvoering van I Don’t Trust Myself (With Loving You), waarin Mayer ziel en zaligheid legt. Zijn virtuoze doch beheerste gitaarspel en zijn lijzige, relaxte stemgeluid zorgen niet voor een springende massa, maar wel voor tevreden gezichten.

Met name in de laatste helft van zijn optreden is Mayer sprankelend, met plezierige uitvoeringen van Gravity, Who Says en Waiting For The World To Change. In een uur tijd biedt John Mayer een brede staalkaart van zijn kunnen. Hij heeft weinig poeha nodig om te imponeren. (PO)

White Lies

Het spannende debuutalbum To Lose My Life… uit 2009 bracht White Lies uit Londen een internationale carrière, vooral gevoed door de singles Farewell To The Fairground en To Lose My Life. Twee albums later is de populariteit wel iets geslonken, vandaar ook deze vroege plek op het Brand-podium.

De band brengt zijn publiek bombastische en rijke rocknummers vol jaren 80-invloeden, machtige synthesizerloopjes en diepe, naar de keel grijpende vocalen. De sfeer in de liedjes en het tempo ervan is vrij constant, waardoor de set op sommige momenten eentonig wordt.

Het zijn meezingers als Unfinished Business en het recentere Big TV die het publiek bij de les moeten houden. Dat lukt redelijk, gezien een groot gedeelte van de menigte netjes tot het einde blijft. Toch mist de diversiteit om van een spannend en intens optreden te spreken; juist datgene waar White Lies bekend om staat. (LdJ)

Joe Bonamassa

Eerder op de zaterdag zorgt Ed Kowalczyk al voor een zeker Pinkpop Classic-gevoel, maar veteraan Joe Bonamassa doet daar nog een schepje bovenop. Zijn set op het podium is sterk, maar vooral koren op de molen voor de oudere Stones-fan.

Bonamassa, die nog maar 37 jaar oud is evengoed, maar een twintigtal platen uitbracht, begint voortvarend met het nieuwe Oh Beatiful, maar heeft toch enige moeite om de spanningsboog vast te houden.  Op een paar indrukwekkende solo's na is dit vooral een show die niet op een festival past.

Al met al is Joe Bonamassa met zijn kwaliteit en omvangrijk oeuvre een artiest die een set van minimaal twee uur nodig heeft. Op Pinkpop eindigt hij dan ook tussen de wal en het schip. Het lege veld dat bij het begin propvol stond, spreekt wat dat betreft boekdelen. (HG)

NUweekend: Pinkpop is je ouderwetse lievelingsoom

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop

Pinkpop-zaterdag

Stones-voorman Mick Jagger zoekt contact met het publiek in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Mick Jagger op Pinkpop stage. © NU.nl/Stephan Boltong
Genieten van The Rolling Stones vanaf de Wilhelminaberg! © NU.nl/Jo Grzelak
De Britten trapten hun Pinkpop-show af met Jumpin' Jack Flash. © NU.nl/Erik Luyten
De Engelse rockband The Rolling Stones met Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Al bij de eerste tonen ging het festivalterrein gevuld met 67.000 Stones-fans los. © NU.nl/Erik Luyten
Mick Jagger, Ron Wood en Charlie Watts van The Rolling Stones op Pinkpop 2014. © NU.nl/Erik Luyten
Een kraam met shirts van The Rolling Stones. Het kenmerkende logo met de uitgestoken tong komt veelvuldig in de ontwerpen terug. © Hollandse Hoogte
Fans van The Rolling Stones wachten geduldig tot hun helden het Pinkpop-podium betreden. De Britse band sluit zaterdag de eerste dag van het festival in Landgraaf af. © NU.nl/Erik Luyten
Epica op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
De band kreeg vóór zijn optreden een gouden plaat uitgereikt voor het debuutalbum Bad Blood, die in Nederland ruim 25.000 keer over de toonbank ging. © NU.nl/Erik Luyten
Bastille sluit het tweede podium van Pinkpop af. © NU.nl/Erik Luyten
Mensen van de beveiliging gooien natte sponzen het publiek in ter verkoeling. © NU.nl/Erik Luyten
John Mayer op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
John Mayer tijdens zijn optreden op de Mainstage van Pinkpop. © NU.nl/Huub Krauth
White Lies-frontman Harry McVeigh tijdens het optreden van de band op de Brandbier stage. © NU.nl/Erik Luyten
Joe Bonamassa op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Een overzicht van het publiek bij de Mainstage in Landgraaf. © Hollandse Hoogte
Een fan van The Rolling Stones is in afwachting van het optreden van de Amerikaanse band. © Hollandse Hoogte
Haim op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Flogging Molly op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Fans houden een spandoek omhoog voor Thé Lau. © NU.nl/Erik Luyten
De zanger Thé Lau doet zijn gitaar af na zijn optreden tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
The Lau treedt op tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Les Djinns op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Les Djinns op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Dat heeft festivalbaas Jan Smeets maandag bekendgemaakt. © ANP