De 45e editie van muziekfestival Pinkpop gaat van start met zinderende hitte en nostalgie, wanneer zanger Ed Kowalzcyk het oude Live-album Throwing Copper integraal uitvoert.

Maar eerst geeft Les Djinns in tropische temperaturen het startschot voor Pinkpop. De band won de Limburgse bandwedstrijd Nu Of Nooit en opent om die reden traditiegetrouw het festival, dit jaar op de Brand Bier Stage. Het viertal begint met één venijnig akkoord, daadkrachtige drums en felle lichten.

Het publiek reageert echter pas als het intro langzaam overvloeit in het volle geluid van Les Djinns. Dan blijkt dat we te maken hebben met een stomend rockmonster. Zo nu en dan wordt er gas teruggenomen en dwaalt de band af naar psychedelica, om vervolgens door te schieten naar symfonische rock.

Les Djinns wil in het halfuur dat de band heeft zoveel mogelijk kanten van zichzelf laten zien en van één stijl of herkenbaar geluid is nu dan ook geen sprake. De band heeft bovendien nog veel te perfectioneren om van een voldoende uit te groeien naar een ruim voldoende. (LdJ)

Haim

Het lijkt bijna geen toeval dat het zonnetje langzamerhand weer doorbreekt als Haim op het 3FM-podium speelt. De Amerikaanse zusjes krijgen het voor elkaar om in de korte set, die nog geen uur duurt, een goed idee van het festivalgevoel op het snikhete Pinkpop te schetsen.

En dat terwijl de 3FM Stage die de groep op Pinkpop toegewezen kreeg aanvankelijk te groot lijkt. Haim staat doorgaans in de grote zalen van het clubcircuit sinds het debuut afgelopen jaar. De tent puilt uit voor het optreden van The Scene en ook het veld staat nog goed vol als Haim begint.

Tot achter op het veld staan er vriendengroepen uitbundig te dansen. De show is eigenlijk de perfecte balans tussen harde gitaarmuziek en Phil Spector-pop met nummers als Don't Save Me. Ook een oudere man met een Rolling Stones-shirt loopt hier glimlachend weg. (HG)

Ed Kowalczyk

In de jaren 90 was de Amerikaanse rockband Live erg geliefd in Europa en met name in Nederland. Doorbraakalbum Throwing Copper werd hier al gauw een succes. Op Pinkpop laat zanger Ed Kowalczyk alle nummers van de twintig jaar oude plaat horen met het Noordpool Orkest uit Drachten.

De bijzondere samenwerking komt niet altijd even goed uit de verf, met name vanwege het slechte geluid aan het begin van de show. De subtiliteiten in de orkestarrangementen zijn amper te horen. Zodra er sprake is van meer bombast, zoals in I Alone, komt het orkest meer naar de voorgrond.

Nummers als Selling The Drama, Lightning Crashes en de ballad Overcome (van een later album) worden nog steeds herkend door de bezoekers. Jan Smeets liet eerder weten dat de Classic-variant van Pinkpop dit jaar niet doorgaat, maar met het optreden van Kowalczyk is het toch een beetje Pinkpop Classic. (PO)

NUweekend: Pinkpop is je ouderwetse lievelingsoom

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop

Bekijk de Pinkpop-special op NUfoto

Pinkpop-zaterdag

Stones-voorman Mick Jagger zoekt contact met het publiek in Landgraaf. © NU.nl/Erik Luyten
Mick Jagger op Pinkpop stage. © NU.nl/Stephan Boltong
Genieten van The Rolling Stones vanaf de Wilhelminaberg! © NU.nl/Jo Grzelak
De Britten trapten hun Pinkpop-show af met Jumpin' Jack Flash. © NU.nl/Erik Luyten
De Engelse rockband The Rolling Stones met Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Al bij de eerste tonen ging het festivalterrein gevuld met 67.000 Stones-fans los. © NU.nl/Erik Luyten
Mick Jagger, Ron Wood en Charlie Watts van The Rolling Stones op Pinkpop 2014. © NU.nl/Erik Luyten
Een kraam met shirts van The Rolling Stones. Het kenmerkende logo met de uitgestoken tong komt veelvuldig in de ontwerpen terug. © Hollandse Hoogte
Fans van The Rolling Stones wachten geduldig tot hun helden het Pinkpop-podium betreden. De Britse band sluit zaterdag de eerste dag van het festival in Landgraaf af. © NU.nl/Erik Luyten
Epica op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
De band kreeg vóór zijn optreden een gouden plaat uitgereikt voor het debuutalbum Bad Blood, die in Nederland ruim 25.000 keer over de toonbank ging. © NU.nl/Erik Luyten
Bastille sluit het tweede podium van Pinkpop af. © NU.nl/Erik Luyten
Mensen van de beveiliging gooien natte sponzen het publiek in ter verkoeling. © NU.nl/Erik Luyten
John Mayer op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
John Mayer tijdens zijn optreden op de Mainstage van Pinkpop. © NU.nl/Huub Krauth
White Lies-frontman Harry McVeigh tijdens het optreden van de band op de Brandbier stage. © NU.nl/Erik Luyten
Joe Bonamassa op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Een overzicht van het publiek bij de Mainstage in Landgraaf. © Hollandse Hoogte
Een fan van The Rolling Stones is in afwachting van het optreden van de Amerikaanse band. © Hollandse Hoogte
Haim op Pinkpop 2014 © NU.nl/Huub Krauth
Flogging Molly op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Fans houden een spandoek omhoog voor Thé Lau. © NU.nl/Erik Luyten
De zanger Thé Lau doet zijn gitaar af na zijn optreden tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
The Lau treedt op tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Ed Kowalczyk & Noordpool Orkest tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Les Djinns op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Les Djinns op Pinkpop 2014. © NU.nl/Huub Krauth
Dat heeft festivalbaas Jan Smeets maandag bekendgemaakt. © ANP