In een stampvolle en bloedhete tent brachten duizenden Pinkpopbezoekers zaterdagmiddag met een daverend applaus een eerbetoon aan Thé Lau en The Scene. 

Al lang voordat de band het podium betrad, puilde de Brand Bier Stage aan alle kanten uit en tot ver buiten de tent dromden mensen samen om vol overtuiging te klappen en te juichen voor de band, die met veel hits nationale muziekgeschiedenis schreef.

Voor het eerst in zijn 35-jarige bestaan stond de nederrockband The Scene zaterdag op Pinkpop. Cynisch genoeg was het debuut ook meteen de zwanenzang: zanger, gitarist, componist en tekstschrijver Thé Lau is ongeneeslijk ziek. De groep geeft deze maand een aantal afscheidsoptredens en Pinkpop bood de muzikanten daar graag een podium voor.

Presentator Marco Roelofs kondigde de groep aan met een emotioneel gedicht samengesteld uit poëtische zinnen uit bekende nummers van The Scene. Daarop betraden de muzikanten het podium, onder een oorverdovend gejuich. (ANP)

Afterpartees

Nieuw dit jaar op Pinkpop is Stage 4: een, zoals de naam al doet vermoeden,  vierde podium, gesitueerd waar normaliter de openluchtbioscoop zat. Hier krijgen met name jonge talenten de kans om op het grote festival in Landgraaf te spelen.

In sommige gevallen is die term discutabel (zo speelt Kraantje Pappie al op nagenoeg alle grote Nederlandse en Belgische festivals), maar een welkome toevoeging is het zeker. Ook de Nederlandse band Afterpartees (ooit vijfde in Nu Of Nooit, de competitie om het festival te openen) speelt daar.

Hier haalt de band alsnog zijn gram. Muzikaal leunt de groep, die afscheid neemt van zijn drummer vandaag, op onder meer Ramones en The Strokes, maar zelden klonk een Nederlandse gitaarband zo fris. De jongens houden naar eigen zeggen niet van festivaltrucjes, maar weten precies hoe een tent in te pakken. (HG)

Flogging Molly

Flogging Molly uit Los Angeles was in 2003 en 2008 ook op Pinkpop te zien, om maar aan te geven hoe lang de band al actief is. De groep rondom de Ierse zanger Dave King maakt zogenaamde celtic punk, oftewel: stampende meezingers die vooral met een gevuld glas Guinness goed te verteren zijn.

De band kiest voor de vertrouwde Flogging Molly-formule: snelle, energieke punknummers die elkaar in hoog tempo opvolgen en die zijn aangekleed met banjo, viool, mandoline en accordeon. Als kroeghit Drunken Lullabies voorbij raast, gaat de Pinkpop menigte los en vliegen de biertjes letterlijk om de oren.

Waarom Flogging Molly voor deze editie van Pinkpop is uitgenodigd, is de vraag. Het laatste album stamt uit 2011, de show is in al die jaren nauwelijks vernieuwd en het folkpunkgenre ligt redelijk op zijn gat. Ondanks de weinige actualiteit een vermakelijke show, vooral vanwege het plezier dat de band uitstraalt. (LdJ)