De Britse rockband Kasabian heeft geen enkele twijfel over zijn nieuwe album. Als het aan zanger Tom Meighan ligt, is de vijfde studioplaat 48:13 de beste tot nu toe.

"Het klinkt misschien als een groot cliché, maar dit is zonder twijfel het beste dat we ooit hebben gemaakt", zegt Meighan.

Volgens de rocker vallen eerdere albums een beetje in het niet bij de nieuweling, die vanaf vrijdag in Nederland verkrijgbaar is en maandag ook in andere landen. "We hebben ons hele leven gewacht op deze plaat", vervolgt de 33-jarige Meighan.

De zanger vindt het lastig om uit te leggen waar het precies aan ligt. "Ik denk dat het komt doordat we nu wat ouder en wijzer zijn. We begonnen met de band toen we zeventien waren. We moesten nog volwassen worden."

Beter

48:13, wat staat voor de duur van de plaat, is volgens Meighan zowel muzikaal als tekstueel een stuk beter. Toch wil de zanger eerdere albums niet afvallen.

"We waren zo veel jonger toen we net begonnen, dus ik vind het niet eerlijk tegenover het jonge Kasabian om ze naast elkaar te leggen en ze op alle punten met elkaar te vergelijken. Ik speel die platen nog steeds met evenveel plezier."

Hits

Meighan is niet bang dat fans zijn enthousiasme voor het nieuwe album niet snappen. "Als ze ons al jaren steunen, doen ze dat nu ook. En daarnaast kun je niet iedereen tevredenstellen. Zolang jij maar staat voor wat je uitbrengt", legt de zanger uit.

Hoewel Eez-eh, de eind april verschenen eerste single van de plaat, geen enorm succes is, maakt Meighan zich geen zorgen. "Ik weet dat er hits op de plaat staan. Dat komt wel goed."

Achtbaan

Na vijf studioalbums kan de band, die in Nederland hits scoorde met nummers als Processed Beats en L.S.F., nog steeds genieten van het gevoel om nieuwe nummers voor het eerst op de radio te horen.

"Het geeft nog altijd een kick als ze jouw liedje aankondigen en daarna draaien", legt de zanger uit. "Dat is het mooie aan dit vak. Het maakt niet uit hoe lang je het al doet, het blijft voelen als een ritje in de spannendste achtbaan van de wereld."