Festivalorganisator Jan Smeets ervaart dat Pinkpop in toenemende mate concurrentie ondervindt van buitenlandse festivals. Aan NU.nl vertelt hij dat vooral de eindtijd daarin een rol speelt.

"Ik zou de eindtijd willen ophogen naar middernacht", vertelt Smeets. "Ik heb de laatste jaren steeds meer last van concurrentie, vooral in het buitenland."

Ook artiesten zien het vaak als dealbreaker. "Als ze niet kunnen komen spelen in het pikkedonker, dan ben ik ze kwijt. Dat is me te vaak overkomen in het verleden, te vaak."

"De eindtijd, dat vind ik een moeilijk verhaal", vervolgt de festivalbaas. "Dancefestivals beginnen om 12.00 uur en gaan door tot 7.00 uur de volgende ochtend, daar is niet tegen op te boksen. Ten tweede, sommige groepen kan ik niet krijgen, al zou ik een vergunning hebben tot 2.00 uur ’s nachts."

Camping

Op de camping van Pinkpop mag echter wel tot in het holst van de nacht muziek worden gedraaid, omdat dit niet in de open lucht is. "Er zijn relatief weinig mensen die doorfeesten. Op de camping kunnen ze tot 3.00 uur doorgaan, maar tweederde ligt dan al op een oor. Het is een minderheid waar we ons druk over maken."

Mede dankzij headliners als Metallica en The Rolling Stones is Pinkpop dubbel en dwars uitverkocht. "60.000 bezoekers is de maatstaf", legt Smeets uit. "Als dat bereikt is, is het uitverkocht. Dit jaar heb ik elke dag 65.000 man op het terrein, dus dat is niet meer dan uitverkocht, dat is veel meer dan uitverkocht."

Analyseren

De editie van 2013 was minder succesvol, aldus Smeets. "Vorig jaar had ik 20.000 man te weinig. That’s a fucking lot of money. 20.000 bezoekers is een miljoen euro. Toen heb ik tegen Rob Trommelen (programmeur vanuit Mojo Concerts, red.) gezegd dat we eens goed moeten analyseren wat er fout is gegaan."

Hij wijst rockfestival Fortarock als voornaamste reden aan voor het mislopen van veel bezoekers. "Vorig jaar hadden we geen enkele hardrockband, zoals bezoekers gewend zijn van Pinkpop. De grote namen stonden op Fortarock en we gaan ook niet de derderangs bands nemen, dus toen hebben we de metal overgeslagen."

Snoek

"Als je hier werkt ben je wel zo nuchter om te constateren dat je afhankelijk bent van het aanbod van de groepen. Nu, tegenwoordig, is het een kwestie om er zo op tijd mogelijk bij te zijn. Er staan tien vissers langs de kant, maar wie vangt die snoek? Dit jaar ben ik de beste visser. Mijn programmacommissie althans."

"Maar soms mislukt het ook, dan ontsnapt hij, bijvoorbeeld Pearl Jam." De band liet verstek gaan wegens het eindexamen van een van de kinderen van een bandlid. Smeets is echter verguld met de komst van de Stones. "Werchter (Belgisch festival, red.) had zijn headliners al toen de Stones aankondigden te touren", glundert hij.

Pinksteren

Pinkpop blijft ook in de toekomst samenvallen met Pinksteren, tenzij er een hele grote act beschikbaar is. "Ik heb gezegd: we verplaatsen het alleen voor een hele sterke act op de vrijdag, want de Limburgers komen alleen op pinkstermaandag. Dat zit een beetje in hun genen."

Ook aan de festivalprijs wil hij niet teveel tornen. De entreeprijs voor drie dagen Pinkpop (195 euro) is zelfs aanzienlijk lager dan die van een concertkaartje voor de Stones in Duitsland (230 euro). "Mensen denken soms: the sky is the limit. Nee. Ik denk dat er een grens komt in de bestedingsmogelijkheden van de festivalbezoeker."

Classic

Jan Smeets denkt eraan Pinkpop Classic dit jaar niet te laten doorgaan. "Of er moet zich al een hele leuke band aandienen waar vijfduizend man op afkomt. Maar vorig jaar heeft het veel geld gekost. Hetzelfde geldt voor Breakfest (festival gericht op de jeugd, red.), omdat we toen geen subsidie hebben gekregen."

"Dit jaar ben ik voor het eerst niet gevraagd over Classic", licht Jan Smeets toe. "De mensen zeggen: 'je hebt de grootste Classic-act al op Pinkpop staan.' Maar zolang er geen serieuze voorstellen komen van bands die betaalbaar zijn en waar genoeg mensen op afkomen, ga ik het niet meer doen."

NUweekend: Pinkpop is je ouderwetse lievelingsoom

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop