Dit jaar zijn er meer artiesten dan ooit te zien op Pinkpop met de toevoeging van een vierde podium. Maar welke acts moet je echt gezien hebben?

Het ligt voor de hand dat veel van de bezoekers naar Landgraaf afreizen voor de grote namen: The Rolling Stones, Metallica, Arctic Monkeys en John Mayer.

Maar behalve de hoofdacts zijn er nog zo’n veertig namen te bewonderen op het popfestival op het Megaland-terrein. Dit jaar is er voor het eerst een vierde podium.

Wat zijn de vijf acts op Pinkpop 2014 die je beslist gezien moet hebben, headliners daargelaten? NU.nl zet ze op een rijtje.


5. Clean Bandit

Maandag 12.00-12.40u, Brand Stage

Je kent het uit Cambridge afkomstige kwartet van de nummer 1-hit Rather Be en het debuutalbum New Eyes bevat nog enkele van dergelijke aanstekelijke popliedjes. Verwacht een zonnige mix van housebeats met violen, cello's en pakkende hitrefreintjes. Dit optreden kan de definitieve doorbraak worden voor Clean Bandit.

Clean Bandit ft. Jess Glynne - Rather Be (Live @ Jools Holand, 2014)


4. Robert Plant & The Sensational Space Shifters

Zondag 20.15-21.15, 3FM Stage

Met Metallica en de Stones heeft Jan Smeets weliswaar twee van de grootste en meest invloedrijke rockbands ooit in huis, maar veel andere bands zijn schatplichtig aan Led Zeppelin. Zanger Robert Plant is met zijn nieuwe band op Pinkpop te zien, maar zal (tot groot genoegen van Smeets) veel Zeppelin-klassiekers laten horen.

Robert Plant & The Sensational Space Shifters - Black Dog (Live, 2013)


3. Arcade Fire

Maandag 19.40-20.40, 3FM Stage

Aanvankelijk wilde de Canadese band Arcade Fire niet op dezelfde dag optreden als Metallica, maar Pinkpop beloofde de afsluiters van de 3FM Stage een uitgebreid voorprogramma in de vorm van Jett Rebel, Kodaline, Jake Bugg en Stromae. De grote vraag is hoe goed de nummers van het dubbelalbum Reflektor live overeind blijven.

Arcade Fire - Here Comes The Night Time/Wake Up (Live @ Lollapalooza, 2014)


2. Bombay Bicycle Club

Maandag 17.40-18.40, Brand Stage

Wie er voor kiest de Britse singer-songwriter Jake Bugg op de 3FM Stage links te laten liggen, moet beslist een kijkje gaan nemen bij Bombay Bicycle Club. De band leverde dit jaar het sterke album So Long, See You Tomorrow af, vol exotische en elektronische klanken, geïnspireerd door rondreizen door Turkije, India en Japan.

Bombay Bicycle Club - Carry Me (Live @ KEXP, 2014)


1. The Scene

Zaterdag 16.00-17.00, Brand Stage

De tragiek wil dat The Scene dit jaar voor het eerst en tevens voor het laatst op Pinkpop te zien is. Frontman Thé Lau is ongeneeslijk ziek en het is een mooi gebaar van de organisatoren om The Scene eindelijk dat welverdiende plekje op het popfestival te geven. Lau neemt hier afscheid van het Nederlandse festivalpubliek.

The Scene - Iedereen Is Van De Wereld (Live @ Thorhout Werchter, 1994)