Na een succesvol eerste album en een prominente plek op de televisie was de popgroep The Kik bang dat het verhaal snel ten einde zou lopen. "Het zou zomaar kunnen dat alles wegebt natuurlijk", vertelt zanger Dave von Raven aan NU.nl.

"Het is misschien een cliché, maar dit tweede album is belangrijk. Ook al weet je dat het hele idee nergens op slaat. We zijn huisband geweest bij De Wereld Draait Door en dat is nu afgelopen."

"Dan sta je ineens een stuk minder in de kijker. Als je dan met een nieuw album bezig bent, ben je wel even bang."

In de vorm van het album 2 bracht de band een opvolger uit van het twee jaar geleden verschenen debuutalbum Springlevend. "Je kan jezelf natuurlijk herhalen, zoals dat ook wel gaat met artiesten die een succesformule hebben, maar je hebt altijd het gevaar dat het een soort gimmick wordt."

"We willen niet een retro-achtig ding zijn dat maar heel even standhoudt", aldus de zanger. "Dat wilden we voor zijn. Maar zonder al te veel pretenties, want dat is ook niet goed. We vreten ook geen brood van gisteren omdat het dichterbij de sixties ligt. Het is 2014 en daar leven we ook gewoon naar."

Pak

"Die gasten van Triggerfinger lopen ook altijd in een pak. Daar hoor je niemand over. We hebben misschien met het eerste album te veel de nadruk op die periode gelegd. Maar er is nu eenmaal vijftig jaar popmuziek en daar kun je veel uithalen. Als je echt iets nieuws wil verzinnen, is het waarschijnlijk onluisterbaar."

"Het zou ook zonde zijn om die hele geschiedenis niet te gebruiken", aldus de zanger, die op het nieuwe album ook zelf de muziek voor een liedje schreef. In tegenstelling tot het debuut staat er op 2 nog maar één cover. Het nummer Ik Doe Wat ik Wil, oorspronkelijk van Bee Gees.

Nachtclub

"Ik heb de muziek van het nummer Schilderstraat zelf geschreven. Het gaat over Jaap Valkhof, die net voor, tijdens en na de oorlog erg populair was in Rotterdam. Hij had een eigen nachtclub in de Schilderstraat. Mensen kwamen van heinde en verre om daar te hangen. Zelfs uit Amsterdam kwamen ze om een mooie avond te hebben."

"Met dat soort nummers merkten we toch dat we meer dan dat ene bandje kunnen zijn", vult Arjan Spies aan. "Met die eigen nummers gingen we een bepaalde kant op. Het eerste album klinkt gewoon als een garagebandje en dat is tof, maar als je dat nog een keer doet, snij je jezelf in de vingers. Dave en ik hebben elkaar gevonden als schrijver en componist."

Zwanenzang

"Ik denk dat Zwanenzang een tekst is die het afgelopen jaar goed samenvat", aldus Spies. "We stellen ons kwetsbaar op. Het is natuurlijk ook wel zo dat je een beetje terugvalt na iets als De Wereld Draait Door. Je gaat door, maar wel op een lager niveau. Van de meeste artiesten daar hoor je later toch wel wat minder."

De band vindt in van alles en nog wat plezier, aldus Von Raven. "Op een bepaald moment stonden we op bedrijfsfeesten liedjes te schrijven voor de grote baas. Vinden we ook leuk hoor, maar het liedje Zwanenzang is ook een soort knipoog naar die dingen in afgelopen jaar in opdracht. Alles zing ik voor u, behalve mijn zwanenzang."