De advocaat van Beastie Boys wilt dat energiedrankfabrikant Monster 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) betaalt voor het schenden van auteursrechten. 

Dat meldt persbureau Reuters.

Woensdag besloot advocaat Kevin Puvalowski een rechtszitting met de conclusie dat het "absoluut ongehoord" was dat Monster de muziek van de band zonder toestemming heeft gebruikt.

In 2012 begon de band een rechtszaak tegen de fabrikant nadat die een campagne had gelanceerd met daarin muziek van Beastie Boys. Het bedrijf zegt dat één van hun medewerkers in de veronderstelling was dat er toestemming was gegeven voor het gebruik van de muziek, maar de aanklagers vinden dat een sterk verhaal.

In 2012 overleed Beastie Boy Adam Yauch aan kanker. Het was zijn wens dat de muziek van het hiphoptrio niet commercieel zou worden gebruikt. Zijn twee collega's Michael 'Mike D' Diamond en Adam 'Ad-Rock' Horovitz vinden dat ook en zijn de afgelopen tijd regelmatig naar de rechtbank gegaan om te pleiten.

Toestemming

Vorig jaar togen ze nog naar de rechtbank om speelgoedfabrikant GoldieBox aan te klagen voor schending van auteursrechten. De makers van de recente Arnold Schwarzenegger-film Sabotage vroegen wél om toestemming, maar kregen nul op het rekest.

Mike D liet in de rechtszaal ook weten dat het onwaarschijnlijk is dat ze ooit nog zullen optreden. De twee zullen eveneens nooit meer nieuwe muziek maken als Beastie Boys.