Robert Fripp gaat dit jaar op tournee met zijn rockband King Crimson. Opmerkelijk, omdat de Britse gitarist de groep zes jaar geleden op een zijspoor had gezet.

Korte tijd daarna zei Fripp formeel de muziek, en zeker de concerten, zelfs helemaal de rug te willen toekeren.

De nieuwe King Crimson-bezetting bestaat naast Fripp zelf uit de drummers Gavin Harrison en Pat Massotto en bassist Tony Levin, die al eerder van de partij waren, aangevuld met derde drummer Bill Reflin, saxofonist Mel Collins en gitarist Jokko Jakszyk.

De groep, waarin Fripp de enige constante is, kende sinds de oprichting in 1969 talloze verschillende bezettingen. De grootste successen boekte de experimentele band in de vroege jaren 70, maar ook in de daaropvolgende decennia bleef de groep platen maken die zeer goed ontvangen werden.

Na allerhande problemen met platenmaatschappijen, zowel persoonlijk als financieel, zette Fripp een jaar of vijf geleden een punt achter de groep. Eind 2013 verschenen er berichten dat hij echter toch weer met een groep muzikanten in de weer was.

Voor september en oktober is nu een nieuwe tournee aangekondigd, vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. De band is deze week met de repetities begonnen en beleeft daar veel plezier aan, heeft Fripp via sociale media laten weten.