Zanger Michael Stipe heeft zijn eerste plaat gemaakt sinds zijn band R.E.M. drie jaar geleden uit elkaar ging. De Amerikaan maakte de soundtrack van de film The Cold Lands, geregisseerd door zijn vriend Tom Gilroy.

De website heeft een deel van de film gepost, waarin ook een stuk van de soundtrack te horen is.

"Dit is eigenlijk het eerste wat ik op muzikaal gebied heb gedaan sinds R.E.M. uiteenviel. Daarom wilde ik iets doen wat belangrijk voor me zou zijn. Ik wist dat ik niet zou gaan zingen, dus dat maakte het makkelijker", vertelt Stipe aan Salon over de plaat.

"Ik probeerde het van 'groove' te voorzien", licht de voormalig frontman toe. "Anders had ik waarschijnlijk iets rustigers gemaakt, maar ik wist dat Gilroy iets met een beat wilde. Dat was geweldig, want dat heeft me echt gepusht. Ik ben blij met het eindresultaat. Het voelde als een geweldig eerste project."

Een lied wil Stipe het pertinent niet noemen. "Ik zou het een soundtrack of een muziekstuk noemen. Het is natuurlijk een groot ding, maar dat is mijn vriendschap met Tom ook, evenals The Cold Lands. Het is iets wat ik wilde doen, en ik wilde mezelf uitdagen. En ik houd van muziek." 

Toch mist hij zijn muziekcarrière niet. "Muziek is als emotie. Het kost zoveel moeite en ruimte in je hoofd om te toeren. Ik kan dat een paar jaar niet doen en erg gelukkig zijn."