Richard Groenendijk is apetrots op zijn eerste cd, maar heeft niet de intentie om binnen afzienbare tijd weer de studio in te duiken. 

"Het was best een hele klus", vertelt de cabaretier. "Maar zeg nooit nooit. Ik zou best nog een keer met dezelfde mensen willen werken, maar vooralsnog niet. Ik ga niet voor de gouden plaat aan de muur."

Op het album, genaamd 1, staan vijftien liedjes uit Groenendijks voorstellingen van de afgelopen vijftien jaar. "Ik wilde echt al heel lang een cd maken, maar ik had eerder niet de tijd en de middelen", legt de 41-jarige Groenendijk uit. "En ik ben een perfectionist, ik wil alles perfect doen. Daarom heb ik het nu pas gedaan."

Groenendijk kreeg na voorstellingen vaak de opmerking dat hij goed kon zingen en of mensen zijn liedjes nog eens terug konden luisteren. "Dan moest ik altijd nee verkopen."

Doordat hij de afgelopen jaren in verschillende tv-programma's verscheen, kwamen ook meer mensen naar zijn voorstellingen kijken. "Tv werkt goed voor de zaalbezetting. Ik stond jarenlang in plaatsen als Kerkrade voor een zaal met negentig man, maar die zaal is nu aardig gevuld. Daardoor had ik nu de middelen om de cd te kunnen maken."

Geïrriteerd

Het was voor Groenendijk de eerste keer dat hij een langere periode in de studio doorbracht. Hoewel de cd-opname een langgekoesterde droom was, verkeek hij zich wel op het opnameproces. "Ik moet eigenlijk zeggen dat het fantastisch was, maar ik was daar ook wel geïrriteerd", bekent hij.

"Soms was ik vier uur bezig met drie zinnen die net niet helemaal top waren en dan zei ik wel tegen mijn producer: leg mij nou eens uit wat er niet helemaal goed is."

Achteraf geeft de cabaretier zijn producer groot gelijk en is hij trots op het eindresultaat. "Kijk, ik ben natuurlijk ook een circuspaard, ik moet publiek hebben. Achteraf ben ik het eens met al zijn keuzes, maar op het moment zelf dacht ik wel eens: zit niet zo te muggenziften." ​