Het festival Best Kept Secret maakt bij de komende editie geen gebruik meer van muntjes. Eind juni wordt een betalingssysteem met een anonieme chip in een polsband geïntroduceerd.

Dat meldt 3voor12.

Best Kept Secret, eind juni in Hilvarenbeek, is daarmee het eerste Nederlandse festival waarbij geen gebruik gemaakt zal worden van muntjes. Noorderslag deed al een test met pasjes, maar naar verluidt verliep die test nog niet goed genoeg. 

"Bij andere festivals gaat men waarschijnlijk iets verder, met RFID chips. Wij willen daar niet aan beginnen, omdat we ons realiseren dat het gevoelig ligt om persoonsgegevens te koppelen aan betalingen", aldus woordvoerder Niels Aalberts.

Voordelen

Het introduceren van een systeem zonder muntjes brengt volgens Aalberts met name voordelen met zich mee: het scheelt afval, de wachttijd neemt af en het is makkelijker om te monitoren bij welke bar het druk is.

De organisatie zegt tegen 3Voor12 dat de chip niet te herleiden is naar een persoon. Wel is er de mogelijkheid om de polsband aan een naam te koppelen, zodat de chip geblokkeerd kan worden indien er sprake is van diefstal of vermissing.