Hardrockgitarist Adje Vandenberg en zijn band Vandenberg’s Moonkings hebben een Buma Rocks Export Award ontvangen tijdens een muziekevenement dat geheel in het teken staat van rockmuziek.

Vandenberg kreeg de prijs in poppodium Doornroosje uitgereikt uit handen van Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, tijdens het conferentieprogramma van Buma Rocks.

"Deze award had ik na zo'n lange afwezigheid echt niet verwacht", reageert de gitarist, die dit jaar na lange tijd weer een plaat uitbracht.

"Ik ben dit jaar al enorm verwend met de ontelbare positieve reacties en ik ben bovendien blij dat de fans me zo trouw zijn gebleven. Dit eerste album van Moonkings behoort naar mijn mening tot de beste die ik ooit heb gemaakt en het is geweldig dat de fans en de mensen achter Buma Rocks dat blijkbaar ook vinden."

Helmink zegt dat Vandenberg de prijs verdient als ondersteuning voor het succes over de grens. "Het is een goede manier om een band een duwtje in de rug te geven", laat hij aan NU.nl weten. "We kennen Adje nog wel van Whitesnake, maar nu heeft hij weer een goede plaat gemaakt met Moonkings."

Resultaat

De directeur van Buma Rocks erkent een grote liefhebber van het genre te zijn. "Van alle Buma-evenementen, ga ik hier het meest enthousiast naartoe. Er moet wel resultaat uit voortkomen, uiteraard. We zijn er op gericht dat de bands ook daadwerkelijk de grens overgaan."

Volgens Helmink staat Nederland nu vooral in de aandacht vanwege de succesvolle danceproducers, maar straalt dat ook af op andere muziekstijlen. "Je hebt als muzikant momenteel wel een streepje voor op andere landen wanneer je zegt dat je uit Nederland komt", aldus Helmink.