Twintig jaar geleden verscheen Dromen Zijn Bedrog, de eerste Nederlandstalige single van Marco Borsato en het fundament van zijn huidige succes. Dat jubileum wordt gevierd in de Ziggo Dome.

Marco Borsato heeft een speciale band met de twee jaar geleden geopende concertzaal, want hij was de eerste artiest die de bühne van de Ziggo Dome mocht betreden. Tijdens zijn Duizend Spiegels Tour, vernoemd naar zijn meest recente album, vult de zanger de muziekhal in de Bijlmer zelfs viermaal. Een record.

Nu staat deze tournee wel in het teken van zijn vorig jaar verschenen plaat, maar het aantal liedjes dat woensdagavond van dat album wordt gespeeld, is bescheiden. Gedurende de opening van de show komt al een fragment van de fel bekritiseerde single Muziek voorbij, gevolgd door het feestelijke Het Beste Wat Ik Ooit Had.

Twee duetten van het album zijn eveneens al in de eerste helft van de avond te horen. Het prijsnummer van de plaat is het duet Ik Zou Het Zo Weer Overdoen, waarvoor Trijntje Oosterhuis haar deel ook live komt vertolken. Borsato's dochter Jada beleeft haar podiumdebuut in de Ziggo Dome met het liedje Samen Voor Altijd.

Vlammend

Een paar van de populairste jaren '90-hits van Borsato worden tevens van stal gehaald, waaronder vlammende versies van Vrij Zijn en Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht. De bevriende rapper Ali B keert terug aan Borsato's zijde voor een uitvoering van Als Er Nooit Meer Een Morgen Zou Zijn.

Vooral in het midden van de show laat Borsato zich van zijn meest emotionele kant zien met een reeks ballads. Overigens niet de grootste tranentrekkers uit zijn oeuvre, maar wat gezapig materiaal, waardoor de spanningsboog geheel in elkaar stort. De twee liedjes van Julia van der Toorn zijn bovenal een leuke onderbreking.

Intensiteit

Pas tegen het einde van de avond volgen de echte knallers uit zijn discografie. Borsato laat zijn krachtige vocalen los op De Waarheid, Ik Leef Niet Meer Voor Jou en Waarom Nou Jij, allen liedjes waarin verbroken relaties centraal staan. De intensiteit waarmee hij deze liedjes brengt, misten tijdens de eerdere ballads.

Kritiekpunten daargelaten, levert Borsato bovenal kwaliteit. De hits klinken in de meeste gevallen precies zoals op plaat en worden visueel ondersteund met videobeelden. Geen verrassingen, gewoon heel erg degelijk. Zijn jubilerende hit wordt echter in het zonnetje gezet met een latinachtige remake. De droom kwam uit.