Het besluit van Waylon om te stoppen met The Common Linnets is een artistieke keuze. Dat vertelde de zanger woensdagavond in RTL Late Night.

De 34-jarige artiest had moeite met de onderlinge verhoudingen. "Als je als zanger je solocarrière opgeeft, dan is dat nogal wat en daar wil je wel wat voor terug. Dan gaat het mij vooral om de artistieke inbreng."

"Ik wil werken op basis van gelijkwaardigheid." Op zijn laatste mail met vragen aan DeLange en haar team heeft Waylon geen antwoord meer gekregen.

Ondanks het succes van de formatie in de internationale hitlijsten heeft de zanger besloten om zich niet langer aan het project te verbinden. Hij wist naar eigen zeggen geen overeenstemming met DeLange te bereiken over de artistieke richting. Platenfirma Universal Music meldde dat het allang vaststond dat het een gelegenheidsformatie betrof.

"Waylon heeft zich gecommitteerd aan bijdrage voor het album The Common Linnets, deelname aan het Eurovisie Songfestival en een optreden tijdens het evenement Tuckerville", liet Universal aan NU.nl weten. "Met enige vorm van buitenlandse promotie was vooraf geen rekening gehouden en Waylon heeft zich dan ook nergens op vastgelegd."

Platform

Ook DeLange bevestigde dat. "Het is een platform dat ik heb willen creëren voor mijzelf, als uitlaatklep om weer terug te gaan naar mijn rootsy kant", vertelde de zangeres woensdagmiddag. Waylon wordt tijdens de buitenlandse tournee vervangen door de Amerikaanse muzikant Jake Etheridge.

De single Calm After The Storm eindigde op de tweede positie van het Eurovisie Songfestival en is momenteel een grote hit in een aantal Europese landen. Het album van de formatie staat al twee weken op nummer 1 in Nederland. Van Waylon verschijnt dit najaar het soloalbum Heaven After Midnight.