In de agenda van zanger Waylon is geen rekening gehouden met het enorme succes van The Common Linnets. Dat verklaart zijn afwezigheid bij de recente shows van de groep.

"Met enige vorm van buitenlandse promotie was vooraf geen rekening gehouden en Waylon heeft zich dan ook nergens op vastgelegd", meldt platenfirma Universal Music aan NU.nl.

"In het geval van het Eurovisie Songfestival zijn The Common Linnets vormgegeven in een gelegenheidsduo met Ilse DeLange en Waylon."

"Waylon heeft zich gecommitteerd aan bijdrage voor het album The Common Linnets, deelname aan het Eurovisie Songfestival en een optreden tijdens het evenement Tuckerville dat op 21 juni 2014 plaatsvindt in de Grolsch Veste in Enschede."

Zangeres Ilse DeLange bevestigt dat. "Het is een platform dat ik heb willen creëren voor mijzelf, als uitlaatklep om weer terug te gaan naar mijn rootsy kant", reageert DeLange op de afwezigheid van haar duetpartner. De bijdrage van Waylon is beperkt vanwege zijn aankomende soloplaat.

Gelijkwaardigheid

Ook de zanger zelf heeft inmiddels gereageerd. "Ik had me wel voor langere tijd aan The Common Linnets kunnen en willen verbinden, als dit in het buitenland op basis van creatieve gelijkwaardigheid zou gebeuren. Ilse en ik hebben daar lang over gesproken, maar zijn er nog niet uitgekomen", zegt hij op Facebook.

"Dat heeft niets met geld te maken, maar met een emotionele commitment van twee mensen aan een duo in een vaste samenstelling, waarbij we onze solocarrières voorlopig in de koelkast zouden zetten." Dat was voor Waylon geen optie in verband met zijn nieuwe album Heaven After Midnight.

Overvallen

"Het succes na het Songfestival heeft ons beiden overvallen", erkent Waylon. "Het maakt dat je opnieuw moet gaan kijken naar gemaakte afspraken. Voor mij lagen en liggen er een hoop verplichtingen de komende periode met het uitkomen van mijn nieuwe album in september."

"Een album dat ik vorig jaar heb opgenomen en zelf heb gefinancierd. Een belangrijk en persoonlijk album. Ik heb dit album al een keer eerder uitgesteld vanwege het Songfestival. Om mijn agenda nu om te gooien voor de volledige buitenlandpromotie van The Common Linnets heeft voor mij dus meer consequenties dan voor Ilse."

#waariswaylon

Waylon was verleden week afwezig bij de concerten van de groep in het buitenland, tot verbazing van de concertbezoekers. Het nieuws resulteerde in een grap op Twitter, waarbij gebruikers foto's plaatsten van locaties met de hashtag #waariswaylon.

Waylon wordt momenteel vervangen door de Amerikaanse muzikant Jake Etheridge. De single Calm After The Storm eindigde op de tweede positie van het Eurovisie Songfestival en is momenteel een grote hit in een aantal Europese landen. Het album van de formatie staat al twee weken op nummer 1 in Nederland.