Uit protest tegen de overwinning van de travestiet Conchita Wurst op het Eurovisie Songfestival dit jaar, worden er in Rusland tenminste twee alternatieve liedjeswedstrijden georganiseerd.

Een door de Russische overheid georganiseerde wedstrijd voor de jeugd wordt maandag gehouden en wordt "een alternatief voor bebaard Eurovisie" genoemd.

Een ander internationaal liedjesfestijn is Intervision, dat in oktober plaatsvindt in Sotsji. Volgens organisator Igor Matvienko mogen Russische deelnemers geen baard dragen, meldt The Hollywood Reporter.

Een voorronde voor Intervision wordt gehouden in Jalta, een stad in de door Rusland geannexeerde Krim (Oekraïne). Enkele hooggeplaatste Russische politici hebben zich kritisch uitgelaten over de winst van Conchita Wurst op het Eurovisie Songfestival, waaronder vicepremier Dmitri Rogosin.

Een van de grootste tegenstanders van de travestiet, die het Songfestival won met het liedje Rise Like A Phoenix, is politicus Vitali Milonov. Hij wilde de liedjeswedstrijd zelfs boycotten in Rusland. Na de finale verkondigde Milonov dat hij het Wurst wilde verbieden in het land op te treden.