De Amerikaanse band Nine Inch Nails deed dinsdagavond de Amsterdamse concertzaal HMH aan. Daar overtuigen Trent Reznor en consorten zowel muzikaal als visueel met een bijzonder indrukwekkende show.

Nine Inch Nails is op tournee naar aanleiding van het in 2013 verschenen Hesitation Marks. Vorig jaar speelde de groep nog op Nederlandse bodem, toen als hoofdact van popfestival Lowlands. Het optreden in de HMH is het eerste eigen concert van de band in vier jaar tijd. De laatste show vond in dezelfde zaal plaats.

Tijdens de dik anderhalf uur durende show toont Nine Inch Nails aan waarom de band niet op een festival thuishoort. In de concertzaal heeft frontman Trent Reznor de touwtjes in handen en krijgt de band rustig de tijd om naar een climax toe te werken, zonder een gejaagde festivalorganisatie achter de schermen.

De discografie van Nine Inch Nails is inmiddels tamelijk uitgebreid. In totaal bracht de groep acht albums uit. De focus ligt niet zozeer op het laatste studioalbum. Vooral tijdens het eerste gedeelte van de show komt veel oud werk voorbij, waaronder Me I’m Not, 1,000,000 en March Of The Pigs voorbij.

Geluidsgolven

Los van de muziek is het optreden al de moeite waard. De bij aanvang al imposante visuals worden gaandeweg indrukwekkender. Zeker de experimentele stukken, waarbij geluidsgolven vertaald worden naar beeld, zijn knap in elkaar gezet. De continue wisselingen qua schermen en licht zorgen voor een veelzijdige show.

Op gezette momenten valt het spektakel echter weg en blijft Reznor in zijn eentje over in de spotlight. Hij voelt zich tijdens deze tournee bijzonder op zijn gemak. Niet alleen als zanger, maar ook als dirigent en regisseur van zijn eigen epos. Enkel als vocalist redt hij zich ook prima, getuige een ontroerende vertolking van Hurt.

Overslaan

Het resulteert eveneens in sterke uitvoeringen van Copy Of A, Wish en Eraser. De nagenoeg uitverkochte HMH eet dan echter allang uit de zangers hand. Als de laatste tonen van de reguliere set langzaamaan uitsterven, applaudisseert de zaal namelijk dusdanig enthousiast dat het overslaan van een toegift geen optie meer is.

In 2008 deed Reznor nog zijn beklag op de website van de band, omdat de muziek van Nine Inch Nails werd gebruikt om gevangen te martelen in Guantanamo Bay. In de HMH zijn echter zo’n vijfduizend mensen te vinden die er geen probleem mee hebben om Nine Inch Nails verplicht uren achter elkaar te luisteren.